Скільки обіцянок на посаді голови Чернівецької ОДА вдалося виконати Фищуку

Читать на русском
Олександр Фищук, якого президент нагородив орденом, на посаді голови Чернівецької ОДА виконав лише 42% обіцянок.

Олександр Фищук став одним із чотирьох голів обласних адміністрацій, які в листопаді втратили свої посади. Тепер виконувати обов'язки голови Чернівецької ОДА буде перший заступник Михайло Павлюк.

Сам Фищук заявив, що не має наміру йти з політики, а причиною звільнення вважає боротьбу з контрабандою. «Зокрема, я боровся за те, щоб товари не завозили в Україну поза митним контролем. При вирішенні цієї проблеми я вступив у конфлікт із керівником митниці Миколою Салагором. Вважаю, що це й призвело до моєї відставки», – розповів він.

Президент України Петро Порошенко, хоча й звільнив Фищука, при цьому нагородив його орденом «За заслуги» III ступеня «за вагомий особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний розвиток Чернівецької області, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм». «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, як у Фищука виходило виконувати обіцянки на посаді голови Чернівецької ОДА.

Цю посаду він обійняв у лютому 2015 року, відтоді дав 48 обіцянок, з яких виконав лише 20 (42%), а 17 – провалив.

З того, що Фищук зміг зробити, – вирішив проблеми футбольного клубу «Буковина». «Всі ми знаємо, в якому критичному стані зараз перебуває «Буковина». Мають обговорити шляхи виходу з цієї ситуації. Перш необхідно завершити цей рік, а потім обговоримо про подальші перспективи», – сказав він у серпні минулого року. З представниками клубу Фищук обговорював створення фонду підтримки, питання виділення земельної ділянки для будівництва навчально-тренувальної бази. У 2017 році для фінансування ФСК було виділено 500 тисяч гривень, на цей рік передбачено 214 тисяч. А питання виділення землі перебуває на стадії розгляду.

Крім того, екс-голова ОДА придбав цього року обіцяне обладнання для онкологічного диспансеру. Йдеться про прилад радіологічного точкового опромінення, який коштує 11 мільйонів гривень. У бюджеті для закупівлі універсального рентген-терапевтичного апарату передбачили 10,5 мільйонів гривень. Станом на початок жовтня проводилися пусконалагоджувальні роботи обладнання, запустити його планують до кінця року.

У 2015 році, в перший рік перебування на посаді, Фищук пообіцяв, що кожен учасник антитерористичної операції, який звернеться із заявою на отримання земельної ділянки, отримає її. У 2015 році на отримання землі була подана 1 тисяча 681 заявка, задовольнили 579 з них. Станом на жовтень минулого року від учасників АТО отримали 4 тисячі 24 заяви на виділення ділянки, задовольнили – 2 тисячі 47 заяв, була зафіксована 561 відмова. Таким чином, екс-чиновник зі своєю обіцянкою не впорався.

Не зміг Фищук минулого року реконструювати очисні споруди Хотина. У жовтні була замовлена проектно-кошторисна документація й зведений кошторис, у грудні документація проходила державну будівельну експертизу. У підсумку проект включили до стратегії регіонального розвитку на 2018-2020 роки.

Провалив колишній керівник обладміністрації обіцянку відкрити дитячий садок у селі Карапчів. Фищук говорив, що в 2017 році буде запущена перша черга установи, на це буде спрямовано 12 мільйонів гривень від Державного фонду регіонального розвитку державного бюджету та 1,4 мільйона гривень із місцевих бюджетів. У грудні будівництво дитячого садка перебувало на стадії завершення. До 31 грудня планувалося завершити будівництво робіт на об'єкті, а здати його – в січні 2018 року. Будівництво дитячого навчального закладу складається з п'яти двоповерхових блоків: адміністративно-службовий корпус, корпуси дитячого дошкільного закладу та корпус початкової школи.

Наприкінці лютого в обладміністрації повідомили, що завершене будівництво трьох блоків, щодо інших – виконані роботи зі зведення фундаменту. Але через необхідність вирішити фінансові питання здачу об'єкта відклали на другий квартал 2018-го.

Не склалося у Фищука з обіцянками, які стосуються пунктів пропуску. За два роки (до 2019-го) він збирався збудувати ПП «Долішній Шепіт», «Руська» та «Біла Криниця». Питання будівництва та відкриття нових пунктів пропуску належить до повноважень Державної фіскальної служби України. ОДА змогла б почати роботи після отримання відповідних повноважень. Тому Фищук дав обіцянки, виконання яких узагалі не в його компетенції.

Крім того, екс-голова обладміністрації планував запустити потяг з Одеси до Ужгорода. «Ми хочемо відновити залізничне сполучення на відрізку Чернівці – Ужгород із заїздом на 40 кілометрів на територію Румунії. У перспективі плануємо запустити потяг з Одеси через Молдову, Чернівці – до Ужгорода, розвантаживши тим самим львівський ділянку залізниці. Поїзд слідуватиме з Чернівців на Коломию, а потім – у напрямку Ужгорода», – розповів Фищук. Листа з відповідною пропозицією він надвслав до Адміністрації президента та РНБО. Віце-прем'єр Степан Кубів доручив центральним органам опрацювати це питання. Можливо, поїзд запустять, але вже без Фищука.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: