Гарбуза звільнили з посади голови Луганської ОДА: скільки обіцянок він встиг виконати

Читать на русском
Голова Луганської ОДА за два з половиною роки встиг домогтися відкриття КПП Золоте, планував збудувати онкодиспансер та 14 ФАПів.
Юрій ГарбузСлово і Діло

Президент України протягом місяця звільнив одразу чотирьох голів обласних державних адміністрацій: Луганської ОДА – Юрія Гарбуза, Київської ОДА – Олександра Горгана, Чернівецької ОДА – Олександра Фищука, а також Черкаської ОДА – Юрія Ткаченка. «Слово і Діло» подивилося, що встиг зробити під час каденції колишній голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз.

Гарбуза призначили очільником Луганської області наприкінці квітня 2016 року. До цього він був народним депутатом України VIII скликання. За два з половиною роки він встиг виконати 9 (39%) обіцянок, 5 – провалив, а ще 9 мав би втілити в життя, але не встиг.

Саме в квітні, з призначенням Гарбуза, почалися проблеми на новому та обладнаному контрольно-пропускному пункті «Золоте» на дорожньому коридорі Стаханов – Золоте – Гірське – Лисичанськ. Його закрили в день відкриття через обстріли бойовиків та снайперів з окупованої території. Мирних людей не хотіли пропускати через КПП в бік окупованої території, адже неподалік було велике скупчення російської бойової техніки. Гарбуз заявив, що знайде можливість домовитися й відкрити КПП «Золоте».

У жовтні він заявив, що Тристороння контактна група в Мінську ухвалила рішення про відкриття КПП до 23 листопада. Зрештою, 24 листопада 2016 року українська сторона в односторонньому порядку відкрила роботу контрольного пункту. Однак окупаційна влада окремих районів Луганської області вчергове проігнорували вересневі домовленості Тристоронньої контактної групи.

В березня 2017 року диверсанти «ЛНР» підірвали міст, який з'єднує населені пункти Золоте-4 та Золоте-5 (між шахтою «Батьківщина» й хутором «Вільний»). У результаті підриву було обмежене автомобільне сполучення в цьому районі. Раніше спостерігачі ОБСЄ повідомляли про руйнування мосту в Золотому, який з'єднує окуповану територію з підконтрольною Україні.

На початку літа Гарбуз повідомив, що обласна влада готова запустити КПП в Золотому, надалі все залежить від рішень Мінської групи. Відкрити пункт змогли 20 жовтня 2017 року.

Виконав Гарбуз обіцянку передати Головному управлінню ДСНС України в Луганській області 10 одиниць спецтехніки до кінця 2017 року. В червні голова ОДА передав рятувальникам 30 пожежних стволів та 1 тисячу 325 пожежних рукавів. А наприкінці року в Головному управлінні державної служби України з Надзвичайних ситуацій у Луганській області нам повідомили, що для управління ДСНС закупили обіцяну спецтехніку.

При цьому він не зміг закупити мікролабораторії для фельдшерсько-акушерських пунктів Луганської області в 2017 році.

«Це придбання дозволить більш ефективно й швидко надавати спеціальну допомогу жителям області», – зазначив Гарбуз, але як повідомили нам у Луганській ОДА, згадане обладнання взагалі не закуповували.

Геть погано йшли справи в колишнього очільника Луганської області з наданням житла переселенцям. Спочатку він пообіцяв, що до кінця 2017 року 270 сімей переселенців отримають квартири. При цьому Гарбуз зазначив, що в області нараховується близько 300 тисяч біженців, частина з яких фактично живуть на окупованих територіях. Він планував, що в Рубіжному введуть в експлуатацію нові будинки для 107 сімей. Однак наприкінці грудня 2017 року будівництво двох багатоповерхівок у Рубіжному ще тривало.

У серпні 2018-го Гарбуз заявив, що до кінця року учасники державних та обласних програм житлового кредитування отримають близько 200 квартир, переважна більшість яких будується в Рубіжному.

«Незважаючи на війну, яка триває вже п’ятий рік, на Луганщині відбуваються позитивні зміни. До кінця року жителі області отримають близько 200 квартир, переважна більшість з яких будується в Рубіжному», – запевнив Гарбуз.

Очевидно він мав на увазі ті самі недобудови, про які говорив ще наприкінці 2016 року, але вручити ключі щасливим новоселам так і не зміг, адже його зняли з посади.

Мав Гарбуз і більш далекосяжні плани. Півтора роки тому він пообіцяв, що в області буде збудований новий онкодиспансер. У листопаді 2017 року під будівництво нового медзакладу була виділена земельна ділянка й визначений замовник робіт.

У квітні 2018 року Гарбуз повідомив, що в Луганській області на будівництво об’єктів медичної інфраструктури первинної ланки державою виділяється понад 100 мільйонів гривень, з яких 20% залучатимуть на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. Ці кошти будуть спрямовані на будівництво 14 амбулаторій. У жовтні 2018 року в Луганській області розпочалося будівництво 8 з 14 обіцяних Гарбузом амбулаторій.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: