Автокефалія для Української церкви: що робитиме Москва

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

РФ використовуватиме будь-який привід для вторгнення в Україну. Росія не може погодитися з існуванням України як незалежної держави в принципі. З цього й слід виходити в прогнозуванні подальших дій Кремля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, оцінюючи початок засідання синоду Вселенського патріархату, під час якого очікується офіційне ухвалення рішення щодо томосу.

«Слід розуміти, що томос, звичайно, сам по собі не вирішить усіх проблем, які на сьогодні має Україна. Однак для нас це можливість справді консолідувати українську націю на релігійній основі. Раніше ми цього не могли досягнути й зараз це важливо. Суттєвою мірою релігійні питання в Україні керувалися з Москви й зараз ми маємо шанс це змінити», – зазначив Каспрук.

Агресія РФ напередодні Нового року цілком логічна й зрозуміла. В Кремлі вже розуміють, що їм не вдасться провести проросійського президента в Україні, а тому готуються наперед до дестабілізації де тільки можливо, в тому числі на тлі надання автокефалії, уточнив він.

«РФ потрібно зараз показати українському пересічному громадянину, що без схвалення Москви українська держава стабільно існувати не зможе. Тому й надалі в 2019 році РФ продовжить політику дестабілізації», – підкреслив експерт.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

В РФ навряд чи заплющать очі на автокефалію, адже для них це втрата впливу, додав він.

Зокрема, на його думку, РФ спробує відігратися шляхом посилення бойових дій на сході України.

«Тим більше міжнародна спільнота не виробила суттєвих інструментів впливу на агресію РФ, а санкції якщо більш-менш дошкульно діють на російську економіку, то все одно не припиняють остаточно агресію. Тому Заходу варто було б переглянути концепцію санкцій. Їх мають відчувати не лише росіяни в глибинці, а саме так звана російська еліта, яка ухвалює рішення», – резюмував Віктор Каспрук.

Нагадаємо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Детальніше про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи, – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: