Нові протести авто на єврономерах: перекриті пропускні пункти в двох областях

Читать на русском
Власники автомобілів з іноземною реєстрацією блокують пункти пропуску на західній ділянці кордону.

Власники автомобілів з іноземною реєстрацією блокують пункти пропуску на західній ділянці кордону.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє в неділю Державна прикордонна служба.

Розмитнення «євроблях»: чого чекати далі та чи будуть протести?Власники автомобілів з іноземною реєстрацією анонсували нову масштабну акцію протесту. 20 листопада вони знову пройдуть у декількох містах України.

«Ускладнений рух спостерігається на напрямку пунктів пропуску «Устилуг», «Рава-Руська», «Ягодин», «Малий Березний», «Шегині» і «Краківець». Зазначається, що в місцях скупчення людей перебувають співробітники Нацполіції. «Держприкордонслужба також посилила заходи безпеки, аби не допустити жодних провокацій безпосередньо на державному кордоні. Зокрема створені ситуативні групи, в готовності до дій знаходяться додаткові сили, відбувається постійний обмін інформацією з Нацполіцією та іншими взаємодіючими органами», - йдеться в повідомленні.

Як повідомив начальник Львівської митниці ДФС Левко Прокіпчук у Facebook, під’їзну дорогу до пункту пропуску «Рава-Руська» о 12:00 заблокувало близько 50 громадян.

За його словами, люди постійно ходять в пішому порядку по «зебрі», поліція присутня. О 12:30 почали блокувати пункт пропуску «Краковець».

Пізніше він повідомив, що заблоковано також пункт пропуску «Грушів».

Прокіпчук повідомив, що в першу ніч дії нових законів №8487 та №8488, які легалізують ввезені з порушенням митного та податкового законодавства автомобілі з європейськими номерами, до Польщі було повернуто 138 автомобілів.

«Звісно, що багато людей було невдоволених новим нормами, але переважна більшість з розумінням поставились до того, що такі дії не залежать від волі працівників, а є вимогою закону», - додав він.

Разом з тим, як пише видання «Буг», на Волині заблоковані пункти пропуску «Ягодин» та «Устилуг».

Порошенко закликав «євробляхерів» припинити акції протестуПрезидент закликав автомобілістів припинити акції протестів і скористатися пільговим порядком розмитнення.

«25-го листопада на пункті пропуску Ягодин – Дорогуськ заблокований рух транспорту, сформувалися довгі черги з автомобілів з обох сторін», - зазначає видання.

На пункті пропуску «Устилуг» 24 листопада стався транспортний колапс, міст через річку Буг заблоковано з української сторони.

Як відомо, згідно з новими правилами розмитнення автомобілів на єврономерах, громадяни-резиденти мають право переміщувати транспортний засіб, що зареєстрований за межами України, в режимі транзиту за умови сплати грошової застави в розмірі митних платежів, що підлягають сплаті при ввезенні таких автомобілів на митну територію України з метою вільного обігу або сплатити митні платежі. 8 листопада Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому два закони, які повинні поставити крапку в питанні так званих «євро блях».

Один з них передбачає зміну формули розрахунку акцизу на розмитнення авто, який буде зменшений.

Другий — посилює відповідальність за порушення митних правил, зокрема, осіб, які ввозять в Україну авто в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення.

Як відомо, сьогодні набули чинності закони про розмитнення «євроблях».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: