Розмитнення «євроблях»: чого чекати далі та чи будуть протести?

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Незважаючи на невдоволення й те, що за розмитнення доведеться доплатити приблизно таку є суму, скільки коштує «євробляха», ймовірно, документ буде ухвалений як компромісний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кирило Молчанов, оцінюючи заяву власників авто на іноземних номерах про нові протести 20 листопада.

«Навряд чи влада піде на шкоду бюджету й тим українцям, які купують і купували авто на українській реєстрації та розмитнили їх. Так, акції якісь проводити можуть, але сумнівно, що влада ухвалюватиме якісь рішення щодо закону», – зазначив Молчанов.

Потрібно буде дивитись, як виконуватиметься закон про штрафи за порушення тимчасового ввезення. Якщо поліція діятиме жорстко, то акції можуть повторюватися, додав він.

Однак, на його думку, перед виборами ніхто жорстких дій не робитиме.

Політолог не виключив, що президент довго тягнутиме з підписанням закону, щоб відкласти резонанс цієї справи й відвернути увагу.

Рада схвалила нову модель оподаткування «євроблях»: як голосували нардепиАвтомобілі на єврономерах тепер розмитнюватимуть за новими правилами. Верховна Рада ухвалила відповідний закон.

«Скоріш за все, відсотків 10% скористаються запропонованими умовами, а інші з побоюваннями, але їздитимуть далі, як і раніше», – уточнив він.

На його думку, збережеться нинішній статус-кво. До виборів одні політики заграватимуть з «євробляхерами», щоб отримати їхню підтримку під час голосування, а з іншого боку, влада не піде на жорстку систему штрафів, щоб не відвернути від себе населення.

«І так ситуація складна. Навряд чи варто чекати істотних змін щодо штрафів щонайменше до парламентських виборів. Після них, можливо, влада почне жорстко карати тих, хто не хоче переєстровувати авто», – підкреслив експерт.

В принципі, закон ухвалили, переслідуючи кілька цілей. Крім загравання з «євробляхерами», потрібно наповнити бюджет, пояснив він.

«Навіть з урахуванням траншів, яких ми постійно просимо, це непогана можливість наповнити бюджет. Ці гроші потрібні перед виборами, щоб підняти мінімалку та пенсії. Збіг обставин. На додачу деякі депутати бачать тут можливість використовувати «євробляхерів» у електоральному плані. Але навряд чи це чимось закінчиться. «Євробляхерів» не влаштовує закон, хоча з урахуванням пільгового періоду це компромісний варіант», – резюмував Кирило Молчанов.

Як проходило голосування за цей законопроект – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: