Нормандська зустріч у Берліні: чому змін не буде та що чекає РФ

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Зустріч у нормандському форматі, запланована на наступний тиждень, не принесе жодних конкретних результатів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи заяву Павла Клімкіна, який анонсував нормандську зустріч на рівні політичних директорів зовнішньополітичних відомств наступного тижня в Берліні.

«Можливо, предметом розмови стане введення миротворчої місії на Донбас, але жодних фундаментальних рішень до завершення в Україні виборчої кампанії, безпосередньо до виборів не буде. РФ розраховує, що прийдуть до влади реваншистські сили, політики, які пов’язані корупційно з РФ. Наприклад, Тимошенко чи ще хтось. В ідеалі потрібні маріонетки. В зв’язку з цим Росія просто чекає подальшого розвитку подій», – зазначив Палій.

Звичайно, додав він, у Кремлі не можуть напряму заявити Заходу, що не хочуть брати участь ні в чому.

За його словами, така риторика якраз зараз спрямовна лише до проросійських виборців в Україні задля того, щоб консолідувати їх навколо антипорошенківського кандидата, якого підтримає РФ.

При цьому іншого майданчика для переговорів не може бути, уточнив експерт.

«Ми не можемо взяти інший глобус. Розмови про новий переговорний майданчик – плітки», – підкреслив він.

На його переконання, не варто вважати, що США відіграють більш важливу роль у переговорному процесі, ніж «нормандська четвірка».

«Це рівнозначний вплив. Так, США є серйозним фактором стримування в питанні агресії РФ. Однак те, що канцлер Німеччини залишає партію й більше не балотуватиметься, не впливає на характер нормандських переговорів. Позиція Німеччини залишається незмінною. В соціал-демократичній партії ФРН, яка також відіграє важливу роль, позиція досить близька до позиції Меркель. Поки що ми фундаментальної зміни позиції Німеччини не бачимо й навряд чи побачимо», – пояснив політолог.

Для України наразі головне – не допустити реваншу проросійських сил на виборах, наголосив він.

«Тоді РФ буде змушена йти на поступки в питанні миротворчої місії. Якщо ми не допустимо реваншу, РФ зрозуміє, що будь-які дії деструктивні й нічого вже домогтися не вийде. Таким чином, у Росії змушені будуть переглядати свою політику», – резюмував Олександр Палій.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Клімкін обіцяв, що Україна доведе провину Росії у спонсоруванні тероризму.

Також аналітики порталу з'ясували, як змінювалися електоральні позиції світових лідерів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: