Берлін відповів на критику РФ Нормандського формату

Читать на русском
Нормандський формат залишається важливим елементом врегулювання ситуації на Донбасі й після вбивства ватажка самопроголошеної ДНР Олександра Захарченка.

Нормандський формат залишається важливим елементом врегулювання ситуації на Донбасі й після вбивства очільника самопроголошеної «ДНР» Олександра Захарченка.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 5 вересня, заявив представник МЗС Німеччини Райнер Бройль, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Сюрприз для Кремля: чи був Захарченко справжньою ціллю для ліквідаціїВатажок донецький бойовиків Олександр Захарченко не був справжньою метою для вбивства 31 серпня.

«Не коментуючи окремих висловлювань, я можу сказати: ми переконані в тому, що Нормандський формат може функціонувати. Під цим, звичайно, потрібно розуміти, що всі, хто бере участь, готові до переговорів. Ми з нашого боку до цього готові й вважаємо, що продовження роботи в цьому форматі матиме великий сенс», – сказав Бройль.

Напередодні голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не відмовляється від Нормандського формату, проте вважає, що збирати зустріч у цьому форматі після вбивства Захарченка «недоречно», «особливо коли ані Берлін, ані Париж не висловили свого засудження цього політичного вбивства, яке сталося в Донецьку».

Також Лавров заявив, що в Нормандському форматі немає сенсу, оскільки вплинути на Київ можуть лише США.

Своєю чергою офіційний представник уряду ФРН Ульріке Деммер сьогодні нагадала, що Берлін уважно спостерігає за ситуацією на Донбасі після вбивства Захарченка. Вона вказала, що будь-яке «застосування насильства засуджуватиметься». Також Деммер наголосила на необхідності уникати ескалації.

«Як ви знаєте, переговори в Нормандському форматі наразі ведуться на експертному рівні, й Німеччина надалі готова брати на себе відповідальність у межах Нормандського формату, позиція не змінилася», – сказала вона.

Нагадаємо, після вбивства Захаченка 31 серпня Лавров заявив, що зустрічі в Нормандському форматі не буде. Він назвав загибель очільника «ДНР» «серйозною ситуацією».

Пізніше в Кремлі заявили, що Росія не збирається виходити з Мінського процесу через загибель Захарченка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: