Про що свідчить спроба нападу на Андріївську церкву та чого чекати далі?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Петро Олещукполітичний експерт

Судячи з фотографій, які потрапили до ЗМІ та які подала поліція, на підпал там немає жодного натяку. Це, скоріш за все, свідчить про намагання нагнітати ситуацію за допомогою інформаційних приводів напередодні проведення Собору.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи інформацію про те, що двоє невідомих кинули дві пляшки із займистою рідиною в двері Андріївської церкви.

«Насправді, якщо якась загроза й буде, то з боку влади. Влада найбільше зацікавлена в провокаціях. Про захоплення Києво-Печерської Лаври, якщо пригадати, говорять перед кожною значущою подією й перед кожними релігійном святом. Однак, якщо щось подібне станеться, то після обіцянок президента, що ніхто нічого не забиратиме насильно, він не лише не зможе висунутися на наступні терміни, це взагалі буде провалом», – зазначив Бондаренко.

Щодо проведення Собору, то це буде радше пародія на Об'єднавчий собор. Об'єднати дві напіввизнані церкви – це одна річ, а інша – об'єднати все православ'я в Україні, додав він.

За його словами, так, як зараз, об'єднання не робиться.

«Проведення Собору означатиме поглиблення світового православного розколу», – уточнив політолог.

«Якщо чекати якихось дій від РПЦ, то це більшою мірою з'ясування стосунків між Вселенським патріархатом та Москвою. Україна може бути лише приводом», – підкреслив Бондаренко.

Своєю чергою політолог Петро Олещук зазначив, що будуть проблеми, пов’язані з тим, що тепер потрібно формувати нову юрисдикцію помісної церкви. Відповідно, немає впевненості, що кількість єпископів нової помісної церкви відповідатиме кількості єпископів кожної з церков, які її мають створити.

Тут багато нюансів, проблем. Москва використовуватиме це з метою зриву процесу створення помісної церкви, уточнив він.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

На його переконання, цілком можливі провокації, в тому числі збройні. Всі монастирі УПЦ МП – це філії РФ на території України. Віддавати їх просто так – це для РФ, як віддати останній форпост свого впливу на території України, тому тут узагалі складно прогнозувати, в що це може вилитися.

«Було б наївно сподіватися, що завтра в МП зберуться й погодяться на єдину помісну церкву. Якась частина УПЦ МП долучиться до об’єднавчого процесу, але провокації, скоріш за все, будуть», – додав експерт.

На його думку, важливо, як спрацюють правоохоронні органи в цій ситуації.

Нагадаємо, Андріївську церкву передали в користування Вселенському патріарху. Що про це думають у соцмережах – в огляді «Слова і Діла».

Як змінювалися релігійні вподобання населення за останні п'ять років – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: