Суд скасував відвід експерта в справі «Стіни», якого домагалася САП

Читать на русском
Апеляційний суд столиці скасував рішення першої інстанції про відвід експерта, призначеного в справі Стіни.
Київський апеляційний суд

Суд скасував рішення про відвід експерта державного підприємства «Укрдержбудекспертиза» Олександра Ямненка, призначеного в рамках кримінального провадження про можливе розкрадання коштів, виділених на реалізацію проекту «Стіна».

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги підозрюваного в справі, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується, адвокат директора та засновника ТОВ «Будцентр «Вітязь» Агаверді Аділова, якого підозрюють у зазначеному кримінальному провадженні, подав апеляцію на рішення суду про відвід експерта і просить скасувати її повністю. В обґрунтування адвокат посилається на те, що судове рішення проведено з грубим порушенням норм Кримінального процесуального кодексу, так експерта Ямненка і адвоката не було повідомлено про розгляд заяви про відвід і не викликано в судове засідання. Крім того, як зазначає адвокат, у порушення вимог ст. 83 КПК України, здійснюючи відвід експерта суддя повинен був забезпечити залучення іншого експерта і визначити термін для його залучення, проте це питання суддею не вирішене.

Також адвокат звернув увагу, що суддя в одному й тому самому рішенні визнає, що Ямненко не є експертом, а в подальшому визнає його експертом, що повністю суперечить усім принципам кримінального процесу і робить дане рішення необґрунтованим і незаконним.

Своєю чергою прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олег Макар заперечував проти задоволення скарги.

Вислухавши доводи обох сторін, колегія задовольнила скаргу частково, скасувавши рішення про відвід експерта і призначивши новий розгляд заяви прокурора САП. На думку суддів, розгляду заяви прокурора було проведено з порушеннями КПК. Колегія зазначила, що засідання було проведено за відсутності в якості експерта Ямненка, підозрюваного Атаманюка і його адвоката, чим порушений порядок вирішення питання про відвід, який регулюється ст. 81 КПК України.

Нагадаємо, підозрюваний намагався відвести прокурора САП у справі проекту «Стіна». Раніше суд відмовився продовжувати відсторонення прикордонника у цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: