Рейтинг замерзання. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Прогнози справа невдячна, а в теперішній президентській кампанії тим паче. Нічого поки не ясно з остаточним списком учасників, але вже незвично багато претендентів на вихід до другого туру. Ось про що можна говорити впевнено, то це про те, що попереду чотири з половиною місяці холоду. І холод традиційно грає проти кандидата від влади.

Джордж Мартін, творець знаменитої «Ігри престолів», якось в одному з інтерв'ю розповів, що фраза «Winter is coming» («Зима близько»), яка стала мемом, льодові образи Стіни й далекої півночі були створені ним під враженням хуртовини, що впала на Чикаго в січні 1967 року. Ще 24 січня була незвичайно тепла погода – 18 градусів, наступного дня температура впала до від'ємних значень і пішов сніг, який не припинявся майже тридцять годин. Ніхто не очікував нічого подібного, не готувався, й місто не впоралося зі стихією. Двадцять шість осіб загинули з причин, пов'язаних із хуртовиною. Рівень потрясіння, яке пережив майбутній письменник, що навчався тоді в університеті в передмісті Чикаго, ми можемо оцінити зараз за його книгою та фільмом.

Про те, що зима близько, й із цим потрібно щось робити, у нас говорять щоосені. Цього разу таким розмовам варто було приділити більше уваги, тому що свої враження від зими українці так чи інакше перенесуть до виборчих бюлетенів. Прекрасна тепла осінь якщо й не додала оптимізму громадянам, то принаймні трохи відвернула від тривожних думок про підвищення тарифів на комуналку, низький рівень пенсій та зарплат і зростання цін – такий топ наших турбот за результатами жовтневого опитування КМІС, Соціологічної групи «Рейтинг» і Центру Разумкова. Зима, що почалася на півмісяця раніше за календарні терміни, відразу підкинула купу додаткових проблем і загострила сприйняття колишніх. Не потрібно бути експертом, досить просто жити в Україні, щоб знати, що саме так і буде.

Сміла та Кривий Ріг без опалення. З чим проблеми та який вихід?У Смілі запроваджують надзвичайний стан через відсутність опалення. Тим часом у Кривому Розі в школах і дитячих садках оголошені вимушені канікули через відсутність опалення. Про ситуацію поговорили з експертами.

Вчасно та в повному обсязі забезпечити безперебійне теплопостачання, як і раніше, є нездійсненним завданням для всієї системи задіяних організацій, підприємств та органів влади. Кривий Ріг, Павлоград, Херсон, Сміла зустріли різке похолодання з холодними батареями, в інших містах неприємності локалізовані на рівні окремих кварталів і будинків. Можна, звичайно, покивати на конкретних винуватців у кожному конкретному випадку, і так, не президентська справа вентилі на трубах крутити, але виборці зазвичай зрізають усі ці риторичні кути й безпосередньо доходять висновку про нездатність влади загалом налагодити в країні людські умови життя. Влітку це не так очевидно.

Про ставлення до літа як благодаті порівняно із зимою говорить стара радянська, вірніше, антирадянська приказка «Минула зима, настало літо, спасибі партії за це». Якій партії та якому лідеру подякувати за прийдешню зиму в Україні, загалом, також зрозуміло, політична відповідальність за холод у будинках при зростанні тарифів – неминучий і навіть банальний наслідок. Петро Порошенко тим самим отримує нібито додатковий зимовий понижувальний коефіцієнт до своїх і без того не захмарних рейтингів. Виборцям начхати й накашляти, наскільки це справедливо. Їм холодно, й за це дуже хочеться когось покарати. Вибори дають таку можливість.

Леонід Швець, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: