Як змінилися доходи депутатів, які борються проти олігархів

Читать на русском

Народні депутати, які володіють мільйонними статками, землею, автомобілями, квартирами та будинками, обіцяють боротися проти олігархів. Ось такі реалії України. Після завершення Революції Гідності минуло вже чотири роки, народні обранці освоїлися у владі, але олігархів у країні менше не стало. Зате в деяких борців проти них зросли доходи та грошові активи.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко обіцяв у передвиборчій програмі (відзначимо, що обіцянка партійна й належить усім членам фракції) влаштувати олігархам «солодке життя» й запровадити для них кризовий податок, який наповнив би державний бюджет і зупинив інфляцію. Жодного законопроекту, щоб запровадити податок, ані Ляшко, ані його колеги до Ради не вносили, тому обіцянка провалена. Сам «радикал» при цьому почувається добре: порівняно з 2014 роком його доходи минулого року зросли на 19,4 млн грн (1 млн проти 20,4 млн). Сума грошових активів Ляшко також зросла на 18,2 млн грн.

Ігор ГузьНародний депутат України
Гузь сприятиме поверненню у державну власність підприємств та активів, які привласнили олігархиСказано 23 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Готівкових коштів у його родини, щоправда, стало менше на 9,5 млн грн, а доходи сім'ї впали на 5,3 млн. Також у Ляшка стало більше землі у власності, але менше нерухомості.

«Свободівці» Юрій Левченко, Олег Осуховський, Михайло Головко, Олександр Марченко та Андрій Іллєнко перед виборами пообіцяли забезпечити покриття військових витрат за рахунок оподаткування надприбутків олігархів. У 2014 році «Свобода» ініціювала законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо справляння військового збору)», який зобов'язує олігархів платити військовий збір, але документ усе ще перебуває в комітеті. Тим часом для всіх українців до завершення реформи Збройних сил запроваджений військовий збір. Тож обіцянку депутати не виконали.

Проте доходи всіх п'яти нардепів минулого року порівняно з 2014-м зросли. У Левченка – майже на 192 тис. грн, у Осуховського – на 616 тис., у Головка – на 75 тис., у Марченка – на 165 тис., у Іллєнка – на 81 тис.

Сергій Шахов із «Волі народу» влітку цього року дав обіцянку підготувати законопроект про запровадження податку на розкіш для багатіїв. Обіцянка поки в процесі, законопроекту ще немає. При цьому в депутата грошей стало менше: в 2015 році його дохід склав 985,7 тис. грн, а минулого року 247,2 тис. грн (на 738,5 тис. менше). Він, як і раніше, користується однією машиною, землі в нього немає.

Податок на розкіш уже хотів запровадити Тарас Пастух. Ця обіцянка була зафіксована в його передвиборчій програмі, але він її провалив, не зареєструвавши відповідний законопроект. При цьому доходи парламентаря впала на 1,8 млн грн, грошових активів у нього також стало менше, зате збільшилася площа нерухомості, а в його родини стало значно більше землі у власності.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» на Гелловін згадало 20 страшних обіцянок політиків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: