Міжнародна робоча група погодила поетапне введення миротворців ООН на Донбас

Читать на русском
Міжнародна робоча група з узгодження параметрів введення на Донбас миротворчої місії ООН досягла компромісу приблизно на 30 відсотків.

Міжнародна робоча група з узгодження параметрів введення на Донбас миротворчої місії ООН досягла компромісу приблизно на 30%, після того, як сторони зійшлися на необхідності поетапного введення миротворців.   Як пише «Слово і Діло», про це повідомив представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук, передають «Українські новини».

Полторак обіцяє залучити миротворчу місію ООН на ДонбасСказано 15 листопада 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Я представляю Україну ще в двох групах щодо Донбасу. Одна з них стосується мандата миротворчої місії ООН, який був би компромісним. Там не беруть участь ОРДЛО. Крім України та Росії, туди входять США, Велика Британія, Німеччина, фахівці ООН із миротворчих місій, Нідерланди. Остання зустріч відбулася в Братиславі. Ми там дійшли приблизно 30% консенсусу, але це робочий рівень. Можливість просування з'явилася, коли сторони погодилися миротворчий процес розбити на 4-5 етапів», – повідомив він.

За його слоами, сторони мають згоду щодо тимчасових адміністрацій на Донбасі.

«Другий блок документів – це перехідні компоненти: перехідна юстиція, перехідні адміністрації, амністія, вибори. Там непросто, але за деякими точками щодо формування перехідних адміністрацій є згода. Наприклад, якщо взяти поетапне введення миротворців, то перший етап – це лінія фронту та нормалізація життя в прифронтовій зоні. У перехідних адміністраціях старшим може бути миротворець або за згодою, але обов'язково мають бути представники і з окупованої частини, і з неокупованої», – сказав він.

Марчук додав, що найскладніша під час переговорів проблема – це недовіра сторін, яку потрібно долати виключенням мови ненависті серед політиків і ЗМІ.

Як повідомлялося, українська сторона ТКГ виключала направлення миротворчої місії ООН на Донбас до виборів президента та Верховної Ради.

Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що розгортання миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй може зайняти не менш ніж 6-10 місяців.

Чисельність миротворців ООН на Донбасі може скласти до 40 тисяч осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: