Клімкін розкрив деталі плану Заходу щодо миротворчої місії на Донбасі

Читать на русском
Проект резолюції щодо миротворців повинен бути загальним від України і її західних партнерів.

Миротворча місія на Донбасі повинна складатися з трьох основних компонентів, включаючи військовий, поліцейський аспекти та міжнародну адміністрацію, і розміщуватися на всій території непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей.

Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін, пише Слово і Діло, посилаючись на УНІАН.

За словами міністра, повинні бути військові і поліцейські, а також там повинна бути міжнародна адміністрація.

«І я кажу, як би це не парадоксально для когось виглядало, не так принципово буде там на дві тисячі менше, або на дві тисячі більше самих миротворців, оскільки питання про важку зброю ми якось з ними налагодимо. А ось поліцейські і міжнародна адміністрація - це мегапрінципові питання», - наполіг Клімкін.

Він підкреслив, що без цього вся ця логіка не працюватиме.

На його погляд, або ми будемо мати такий складний перехідний період до того, щоб Донбас міг інтегруватися в український простір, або це буде квазізаморозка, що небезпечно для всіх.

При цьому, він сказав, що раніше озвучені ідеї РФ щодо проекту резолюції для Радбезу ООН щодо миротворців для захисту пересування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ уздовж лінії зіткнення ніхто не збирається обговорювати, доповнювати або над ними працювати.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

Клімкін нагадав, що відстоює позицію, що проект резолюції щодо миротворців повинен бути загальним від України і її західних партнерів.

«Він дійсно існує, він був підготовлений дуже давно», - сказав міністр.

Очільник МЗС зазначив, що миротворча операція повинна бути послідовною.

«Але за визначенням, це не можуть бути миротворці, які охороняють тільки місію СММ. Не можуть бути миротворці, які сидять уздовж лінії зіткнення. Повинен бути, хоча і послідовний, але процес заходу на всю окуповану територію, повинен бути поліцейський компонент, який буде працювати з внутрішньою безпекою», - каже Клімкін.

За його словами, поліцейський компонент важливий, оскільки «багато хто говорить, давайте зберемо важку зброю», а потім «хто почне реальне роззброєння, хто буде відповідати за безпеку?».

«І третій момент, проти якого фантастично заперечує Росія - це міжнародна адміністрація», - заявив Клімкін.

За його словами, міжнародна адміністрація повинна замінити незаконні структури самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Як повідомлялося, спільний план Києва і Вашингтона щодо миротворців на Донбасі був відкинутий Росією.

Раніше в ОБСЄ повідомили, що будуть надавати всіляку підтримку ідеї введення миротворчої місії на Донбасі.

До яких країн Європи і з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло закінченню конфлікту - на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: