Введення миротворчої місії на Донбас. Про що говорили Меркель і Порошенко

Читать на русском
Петро Порошенко наполягає на недоречності російських підходів до введення миротворчої місії ООН на Донбас. Не бачить домовленостей і Ангела Меркель.

Президент Петро Порошенко наполягає на недоречності російських підходів до запровадження миротворчої місії ООН на сході України.

Про це він сказав у Німеччині на прес-конференції після зустрічі з канцлером Ангелою Меркель, пише «Слово і Діло».

У Кремлі пояснили, яку місію миротворців пустять на ДонбасПрес-служба президента Росії заявляє, що Володимир Путін і канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорювали можливість відправки миротворців ООН на Донбас лише для охорони спостерігачів ОБСЄ.

«Я поінформував пані канцлера, що не дотримуються перемир’я … В 10 разів більше контрольовані Росією бойовики й російські солдати порушують перемир’я, й лише 12 разів українські воїни відкривали вогонь у відповідь, щоб захистити себе», – повідомив Порошенко.

«Ми не маємо Спільного центру координації та контролю – російських представників на окупованій території, які б могли ефективно забезпечувати режим припинення вогню. Ми не маємо поки що прогресу на переговорах щодо Мінського процесу», – сказав він.

Президент сподівається, що спільні пропозиції Франції, Німеччини, України та США щодо проекту рішення Ради безпеки ООН з приводу введення миротворчої місії будуть ухвалені.

Порошенко наголосив, що ця місія «буде не ескортом для спостерігачів ОБСЄ, а буде повноцінною, повномасштабною силою, яка зможе роззброювати незаконні збройні формування, захистити людей, які живуть на окупованих територіях, й наблизити безпекові кондиції для початку політичного процесу місцевих виборів».

«Також обговорили продовження санкцій у разі невиконання Мінських домовленостей і пройшлися цілою низкою двосторонніх питань щодо розширення економічної співпраці», – сказав Порошенко.

Полторак обіцяє залучити миротворчу місію ООН на ДонбасСказано 15 листопада 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

На запитання, який сценарій миротворчої місії найбільш імовірний і коли вона може бути започаткована на Донбасі, Порошенко відповів: «Російський сценарій – це не сценарій миротворців. Це ескорт для спостерігачів ОБСЄ, який не виконує функції встановлення миру та припинення війни».

Він наголосив: «На сході України немає замороженого конфлікту. Мені приємно, що новий міністр закордонних справ абсолютно чітко це сформулював: це агресія Російської Федерації проти суверенної незалежної держави».

«Миротворці повинні мати відповідний мандат на всю територію, відповідні права на контроль неконтрольованої ділянки україно-російського кордону й щодо роззброєння російських незаконних формувань. Решта питань є питаннями компромісу, й ми сподіваємося, що спільними зусиллями цей компроміс буде досягнутий», – заявив президент.

Ангела Меркель додала, що «потрібно ще багато чого обговорити, щоб досягти домовленості в цьому питанні».

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко перебуває з візитом у Німеччині.

Також стало відомо, що саміт лідерів «нормандської четвірки» щодо питання розміщення миротворців ООН на Донбасі може відбутися в травні без РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: