Лукашенко запропонував новий формат миротворчої місії на Донбасі

Читать на русском
Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував новий формат миротворчої місії в Україні, а також відправити на Донбас спільну місію ООН і ОБСЄ.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував новий формат миротворчої місії в Україні, а також відправити на Донбас спільну місію ООН та ОБСЄ.

Із такою ініціативою він виступив на зустрічі Основної групи Мюнхенської конференції з безпеки в середу, 31 жовтня, в Мінську, передає «Слово і Діло».

Як РФ впливає на Білорусь та чи небезпечна країна для українців?Українського журналіста затримали вночі в одному з готелів столиці Білорусі, але після відвідування відділку міліції відпустили. Про вплив РФ на Мінськ і загрозу для України поговорили з експертами.

«Необхідно вести подальший пошук взаємоприйнятного рішення з розміщення на Донбасі миротворців. Можливо, розглянути варіант розміщення спільної місії ООН і ОБСЄ в Україні», – заявив Лукашенко.

За словами президента, до складу такої місії можуть увійти військовослужбовці, поліцейські, цивільний персонал із країн, які протягом усього конфлікту робили посильний внесок у його дозвіл.

«Потрібно забезпечити принцип поетапності в розгортанні цієї місії», – додав глава держави.

Він також запропонував розмістити в Мінську технічний пункт Тристоронньої контактної групи з питань України.

«Ми готові розглянути створення в Мінську технічного пункту Тристоронньої контактної групи», – заявив Лукашенко.

Також він заявив, що Білорусь готова взяти на себе відповідальність за підтримання миру на сході України, здійснювати контроль на російсько-українському кордоні. «А також супроводжувати проведення виборів на Донбасі, виходячи з розуміння того, що ці регіони є невід'ємною частиною України», – заявив Лукашенко.

Він зазначив, що для реалізації цих пропозицій потрібно обговорювати їх за столом переговорів за участю всіх залучених сторін. «Давайте будемо чесними: якщо нам не вдасться залучити за цей стіл США, навряд чи ми досягнемо мети», – сказав президент Білорусі.

Він вважає, що поки ыз завданням припинити конфлікт на південному сході України ніхто не може впоратися.

«Ані «нормандська четвірка», ані Тристороння контактна група, ані Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, ані формат Волкер-Сурков», – заявив Лукашенко.

Однак, заявив він, «будемо відвертими: вирішення конфлікту на Донбасі за бажання могло би бути вже давно знайдене».

«Потрібно продовжити роботу з посилення можливостей Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та Тристоронньої контактної групи», – вважає президент Білорусі.

На його думку, «важливо доповнити дипломатичний діалог взаємозв'язками парламентарів, представників регіональної влади, громадянського суспільства та експертів».

Раніше Лукашенко прокоментував конфлікт на Донбасі.

Також нагадаємо, Лукашенко зустрівся з Ющенком у Мінську.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: