Космічна галузь України: фінансування найнижче, але результат вражає

Читать на русском

З Державним космічним агентством України співпрацюють практично всі космічні держави світу. При тому, що експорт продукції нашої космічної галузі становить понад 90% в загальному обсязі експорту країни, фінансування космічних програм, м'яко кажучи, залишає бажати кращого. Ми вирішили подивитись, які проекти ДКАУ затребувані в світі й скільки коштів виділяється на їх розвиток.

Зараз українська ракетно-космічна галузь об'єднує близько 40 великих підприємств, а також підприємств-розробників і незалежних науково-дослідних лабораторій. Провідним центром серед них є конструкторське бюро «Південне» та виробниче об'єднання «Південний машинобудівний завод» у Дніпрі. Там створюють і серійно виробляють ракети-носії, космічні апарати, системи управління, орієнтації та траєкторних вимірювань.

Найбільш видатними досягненнями українських розробників стало створення космічних апаратів «Січ-1», «Океан-О», «АУОС» і «Мікрон», ракетоносіїв «Зеніт-3SL», «Дніпро», «Циклон-3». На «Південмаші» сконструювали й виготовили понад 400 штучних супутників Землі.

З 1991 до 2018 року було здійснено 158 пусків ракет-носіїв, виготовлених за участю українських підприємств. У різні роки на наших ракетах-носіях було здійснено від 3 до 13% усіх запусків у космос.

День космонавтики: внесок України в підкорення космосуДо Дня космонавтики «Слово і Діло» підготувало інфографіку про участь України і українців у підкоренні космосу.

Крім того, Україна бере участь у міжнародних проектах створення носіїв Antares та VEGA, співпрацює з космічними агентствами США, Японії, ЕС, Китаю, Індії.

При цьому цікаво, що на тлі таких космічних гігантів, як NASA, українське космічне агентство на свій розвиток отримує просто крихітне фінансування.

Найбільше грошей на розвиток космічної галузі витрачають у США. NASA в 2018 році отримало більш ніж 21 мільярд доларів. Європейське космічне агентство цьогоріч отримало 6,5 мільярдів доларів.

У Китаї приховують витрати на космос, але, за даними американської преси, країна витрачає на космічну сферу не менш ніж 3 мільярди доларів на рік.

Космічний бюджет Японії в 2018 році склав 1,4 мільярда доларів, що співмірно з витратами на космічну галузь у Російській Федерації – близько 1,3 мільярда доларів.

Державне космічне агентство України в 2018 році отримало 88,5 мільйонів доларів.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали, що астронавт NASA показав знимок Чорного моря з космосу.

Також ми писали, що обсяг експорту продукції підприємств української космічної галузі до країн ЄС, США та інших країн становив у першому півріччі понад 90% у загальному обсязі експорту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: