Космічна галузь України збільшила виробництво

Читать на русском
За підсумками першого півріччя 2018 року підприємства ракетно-космічної галузі України збільшили обсяги виробництва продукції.

За підсумками першого півріччя 2018 року підприємства ракетно-космічної галузі України збільшили обсяги виробництва продукції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 12,7% - до 1,6 млрд грн.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомили в прес-службі українського космічного відомства, передає агентство Інтерфакс-Україна.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко має намір підвищити науково-технологічний рівень Житомира в галузі космонавтикиСказано 12 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Обсяги реалізації продукції підприємств галузі за підсумками першого півріччя 2018 року зросли на 12,3% - до 1,6 млрд грн. Загальний обсяг валової продукції за підсумками першого півріччя склав 2,1 млрд грн.

Обсяг експорту продукції підприємств галузі в країни ЄС, США і в інші країни становив в першому півріччі 877,4 млн грн, або 90,1% в загальному обсязі експорту.

У цілому п'ять підприємств закінчили перше півріччя з прибутком: Хартрон отримав майже 3 млн грн, ЮМЗ ім.Макарова - 130 тис. грн, Київприлад - 20 тис. грн, Науково-дослідний технологічний інститут приладобудування і Укркосмос.

Середньооблікова чисельність штатних працівників галузі за станом на 1 липня 2018 склала 16 745 осіб, що на 0,3% менше, ніж в першому кварталі.

«Основною причиною скорочення чисельності штату залишається відносно невисока заробітна плата внаслідок недозагруженности потужностей підприємств і перехід частини з них на скорочений робочий тиждень, або інші форми оптимізації витрат на оплату праці», - наголошується в повідомленні.

Так, номінальна середньомісячна зарплата по галузі зросла по відношенню до початку року на 8,1% і склала в першому півріччі 8 223 грн.

Відзначимо, що в даний час в управлінні ДКАУ знаходиться 26 підприємств і організацій ракетно-космічної галузі.

У 2018 році на державне фінансування ракетно-космічної галузі в держбюджеті передбачено трохи більше 2 млрд грн, що на 30% менше в порівнянні з 2017 роком.

Вперше за всі роки в держбюджеті-2018 для космічної галузі не передбачено фінансування загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми.

Також в основному фінансовому законі країни на 2018 рік за лінії ДКАУ не передбачено фінансування оборонних держпрограм і проектів, що реалізуються підприємствами космічної галузі. У 2017 році на ці цілі в бюджеті галузі було передбачено 941,2 млн грн (32,3% в загальному обсязі).

Порошенко розповів, як Україні зберегти статус космічної держави.

Нагадаємо, в березні Державне космічне агентство України (SSAU) запропонувало побудувати космодром за межами авіабази Кертін у Кімберлі, Австралія. Ідея надійшла як відповідь на багаторічну мрію Австралії про розміщення свого власного пускового комплексу.

Раніше «Слово і Діло» підготувало інфографіку про участь України в підкоренні космосу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: