Вибори до Конгресу: що означають для Трампа та чим важливі Україні

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Загальний рахунок близький до нічиєї, але прослідковується тенденція на предмет того, що розділеність США, внутрішньополітичний конфлікт законсервувався.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, підсумовуючи результати проміжних виборів у США.

«Поляризація суспільства зафіксувалася близько до позначки 50%. Ці результати – голосування південних штатів, де багато вихідців із Латинської Америки. Це спрацювало. Очевидно, що західні, південні штати, де багато іспаномовного населення, на боці демократів», – зазначив Воля.

За його словами, як раніше було складно домовлятися республіканцям і демократам, зокрема щодо РФ, так це й збережеться. Зараз внутрішньоамериканський конфлікт консервується на певний час.

«При чому розділеність майже навпіл, кожен має нібито свободу дій, може говорити все що завгодно, але для підтримки своєї позиції ресурсів бракує, адже фактично один зв’язує іншого», – уточнив він.

Річниця інавгурації Трампа: як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з ПутінимДональд Трамп майже рік тому вступив на посаду президента США. Слово і Діло згадує, що світовий лідер зробив для України та як змінилися відносини США й Росії.

Втрата частини місць у нижній палаті може призвести до корекції курсу Трампа, припустив експерт.

Зараз уже завершилася кампанія виборів до Конгресу й усе переходить у президентську кампанію, яка буде в 2020 році, але стартує вже в 2019-му, додав він.

«Якщо фокус був на Конгресі, то тепер фокус на президентських виборах. Трампу доведеться робити висновки зі своїх помилок. Якщо він їх зробить правильно, то коригуватиме свою політику. Чому демократи отримали більше? Зіграла міграція, але, можливо, також даються взнаки торгові війни з Китаєм, наприклад», – пояснив політолог.

Воля не виключив, що на найближчих великих зустрічах, наприклад, саміті Великої двадцятки, будуть зустрічі з лідером Китаю, а після цього озвучать цікаві пропозиції, якщо дійдуть у чомусь згоди.

«Можливо, Трамп піде на поступки, але видасть це як перемогу. Це може відбутися, щоб пом’якшити негативні наслідки, адже Китай уже відмовився від закупівлі американської аграрної продукції. Через відмову від китайських комплектуючих збільшується вартість американської продукції. Як наслідок, менше купують. Усе непросто. В грудні можуть бути певні сигнали про те, що Трамп коригує свій курс з урахуванням результатів виборів», – підкреслив він.

Крім того, в контексті відносин США-РФ, на його думку, гострота збережеться, тому що насправді кардинально на електоральні настрої вибори не дуже впливають.

«Позиція щодо України буде незмінною в питанні Донбасу та Криму, але цілком може статися так, що проблеми з виборами в Україні призведуть до того, що американська адміністрація почне більш жорстко реагувати. Сюрпризи можуть бути не стільки від Трампа, скільки від демократів. Вони змагатимуться з Трампом. Питання в тому, чи критикуватимуть вони Трампа за те, що він заплющує очі на якісь недоліки в українській політиці», – резюмував Володимир Воля.

Раніше «Слово і Діло» писало, як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з Путіним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: