Справу Гандзюк передали СБУ. Чим це закінчиться?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Генпрокурор ухвалив рішення передати провадження щодо вбивства Катерини Гандзюк від поліції до СБУ. Це вірний спосіб поховати справу, але гарно та з музикою.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловила експерт-кримінолог, юрист Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

Вона нагадала, що проваджень було два ще із серпня – в СБУ та поліції. Тепер їх об'єднають.

«У Кримінальному процесуальному кодексі стаття 216 встановлює правила підслідності. Є вичерпний перелік злочинів, які може розслідувати СБУ, 115-ї (умисне вбивство) там немає», – зазначила Маляр.

За її словами, це означає, що через порушення вимог статті 216 КПК зібрані в справі докази можуть бути визнані судом неприпустимими.

«Тоді буде легко сказати, що це суди винні, відпускають злочинців на волю»_, – уточнила вона.

На особистому контролі: які обіцянки політики дають після резонансних злочинівПісля смерті активістки Катерини Гандзюк політики знову повернулися до звичних тез про необхідність знайти і покарати винних.

Експерт не виключила, що якщо цим вбивством займатиметься СБУ, тоді нам скоро це подадуть як «руку Кремля», а прізвище замовника надто відоме, щоб його називати.

«Щоб виправдати причетність СБУ до розслідування, це мусить бути не просто замовне вбивство через, скажімо, те, що Катерина активно заважала комусь незаконно освоювати кошти чи зловживати повноваженнями, а спецоперація ворожої держави з дестабілізації ситуації в Україні. За такої легенди не потрібно буде викривати вітчизняних впливових замовників», – пояснила вона.

«Легким порухом руки, тобто підписом генпрокурора, лавина критики на адресу поліції та прокуратури переходить на СБУ. А репутація СБУ після «воскресіння Бабченка» стерпить усе», – резюмувала Ганна Маляр.

Нагадаємо, Верховна Рада у вівторок, 6 листопада, підтримала проект постанови щодо створення тимчасової слідчої комісії з розслідування нападів на громадських активістів, у тому числі й на Катерину Гандзюк. Реакцію соцмереж дивіться в нашому огляді.

Крім того, Генпрокурор заявив, що зібрався у відставку. Більше – за посиланням.

Які обіцянки політики дають після резонансних злочинів – у нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: