Найбільше бюджетних грошей за держпрограмами Україна витрачає на соціальні виплати та дороги

Читать на русском

Гроші з державного бюджету України витрачаються не тільки на утримання армії, силовиків, медицину та освіту, але й щороку виділяються на бюджетні програми в різних сферах нашого життя. «Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки державних програм було запроваджено в країні, як вони виконувалися, скільки грошей на них витратила держава з 2015 до 2018 року та які витрати пропонується закласти до держбюджету-2019.

Зазначимо, що протягом останніх чотирьох років кількості бюджетних програм зростала. Так, у 2015 році було заплановано фінансування 458 держпрограм, у 2016-му – 472, в 2017-му – 487, а в 2018-му – 481. Але перш ніж гроші підуть на реалізацію будь-якої програми, вона має бути затверджена спеціальною процедурою протягом першого кварталу того року, на який виділяються кошти.

Виявляється, що через зрив термінів щороку частина програм залишається без фінансування. Якщо в 2016 році без фінансування залишилися 22 програми (1,5% від загальної кількості), то в 2017-му – 16 (4,7%). Цього року рекордна кількість бюджетних програм (44) не була затверджена через те, що чиновники вчасно про це не потурбувалися.

Програма «Питна вода»: коли українці зможуть пити чисту воду з-під кранаКошти на програму Питна вода виділялися нерегулярно. До того ж їх використовували лише на 5 відсотків.

До речі, Бюджетний кодекс України передбачає за таке недбальство цивільну, дисциплінарну, адміністративну та навіть кримінальну відповідальність. Але на практиці завжди знаходиться причина для того, щоб виконання програми відтермінувати.

Наприклад, Кабмін не включив до всім відомої бюджетної програми «Доступні ліки» препарати, необхідні пацієнту до та після трансплантації.

Нагадаємо, що до цієї програми включені ліки для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом II типу. Наприкінці 2017 року уряд ухвалив рішення про те, щоб із 1 липня доповнити перелік ліків, препаратами, які приймаються до й після проведення операції з трансплантації. Але в липні 2018-го уряд переніс розширення держпрограми цими дорогими медпрепаратами на 1 січня 2020 року.

Найбільше бюджетних коштів за державними програмами витрачається Мінфіном на соціальні виплати. Так, виплата допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, особам, які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю з 2015 до 2018 року зросла з 42,7 млрд грн до 59,9 млрд грн. У проекті держбюджету на 2019 рік пропонується закласти на ці виплати 63 млрд грн.

Порошенко вимагає розширити програму субсидій для населенняПрезидент України Петро Порошенко поставив завдання уряду розширити програму субсидій для населення через підвищення цін на газ.

Складно повірити, але на другому місці за обсягом бюджетних витрат на держпрограми є утримання доріг. «Укравтодор» отримує фінансування на програму розвитку мережі та утримання автодоріг. У 2015 році держава витратила на цю програму 3,3 млрд грн, у 2016-му 6,6 млрд грн, у 2017-му 7,8 млрд грн, цього року – 10,7 млрд грн. У 2019 році пропонується надати з держбюджету на цю програму 13,1 млрд грн.

Також «Укравтодор» у 2018 році отримав 11,5 млрд грн на програму будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автодоріг. У 2019 році пропонується виділити на цю програму ще 17,7 млрд грн.

На програму погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії, опалення, гарячої води, водопостачання та водовідведення Мінрегіон найбільше коштів витратив у 2015 році – 5,6 млрд грн. Відтоді виплати почали скорочуватися й у 2018 році держпрограма скоротилася до 1 млрд грн. Чи планується виділення коштів на цю програму в 2019 році, поки не відомо.

Держпрограма відновлення Донбасу та «нова школа»: завдання для міністрівКабінет міністрів України сьогодні планує затвердити Державну цільову програму відновлення і розвитку в східних регіонах України.

Міносвіти два роки поспіль отримує субвенцію на забезпечення якісної середньої освіти «Нова українська школа»: в 2017 році було виділено 1,4 млрд грн, а цього року на програму передбачене виділення 1,3 млрд грн.

При цьому цікаво порівняти, що на виплату академічних стипендій студентам минулого року було виділено 4 млрд грн, у 2018-му – 3,2 млрд, а в бюджеті-2019 пропонується закласти 3,4 млрд грн.

На реформу первинної ланки медицини МОЗ у 2018 році отримало 8,1 млрд грн. У бюджеті наступного року планується виділення ще 15,3 млрд на розвиток цієї програми.

На підтримку в безпечному стані енергоблоків та об’єкта «Укриття» на ЧАЕС Мінприроди щороку витрачає сотні мільйонів бюджетних коштів. Минулого року на проект «Укриття» було витрачено 898,3 млн грн, цього року з бюджету виділили 1 млрд грн, а на 2019 рік передбачене виділення 1,4 млрд грн.

При цьому на реконструкцію гідротехнічних споруд дніпровських водосховищ кошти виділялися лише двічі: в 2016 році – 55,3 млн грн, у 2017-му – 37,4 млн грн.

Міністерству соцполітики одного разу виділялося 80 млн грн (у 2018 році) на створення робочих місць у Донецькій області. Чи буде фінансування цієї програми на наступний рік, поки не відомо.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, що загальнодержавна бюджетна програма «Питна вода», яка має покращити якість води з-під крана в наших оселях, практично не фінансується.

Також ми повідомляли, що Мінфін просить МОЗ зменшити бюджетні «апетити» на 2019 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: