Програма «Питна вода»: коли українці зможуть пити чисту воду з-під крана

Читать на русском

В Європі вже давно відмовилися від використання хлору для очищення питної води. натомість в Україні цей процесс в початковому стані. Вже 13 років діє державна програма «Питна вода», основна мета якої підвищити доступність та якість води, яку споживають українці. Зокрема, передбачається оновити водопроводи, встановити нове сучасне обладнання на підприємствах водопостачання та на державному рівні зайнятися очищенням стічних вод. «Слово і Діло» вивчало, як фінансувалася програм та що було зроблено на виділені кошти.

Державну програму прийняли для того, щоб привести до ладу в країні систему подачі та відведення води та вирішити екологічні проблеми, пов’язані з осадом від очисних споруд та використаної забрудненої води.

Для цього було заплановано побудувати та реконструювати водопроводи й каналізації, а також встановити станції чи установки доочищення води, яка скидається після використання в ріки та водойми. Планувалося також нарешті розібратися з утилізацією небезпечних осадів, для чого необхідно було спланувати, де необхідно встановити очисні споруди. Зрештою, програма мала на меті також зменшити втрати питної води.

Програма розрахована на 2011-2020 роки. Кошти на її реалізацію щороку виділяються з Держбюджету, місцевих бюджетів (не менше 10% від вартості проекту), а також підприємствами питного водопостачання та водовідведення та зовнішніх і внутрішніх запозичень і міжнародних грантів.

Оскільки найгірша ситуація з питною водою в Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Черкаській областях, то саме в цих регіонах планувалося першочергове будівництво та реконструкція водогонів.

Але за перші три роки впровадження програми було використано трохи більше 5% коштів. Надалі виділення грошей припинилося.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Служба безпеки України проводить перевірку дій посадових осіб ПАТ «ДніпроАзот», які призвели до створення дефіциту рідкого хлору – основного реагенту для очищення питної води в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: