Припинення доставки пенсій: як уникнути проблем із виплатами?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

У цій ситуації цілком реально знайти компроміс, але потрібно змінювати підхід до вирішення проблеми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи позицію «Укрпошти» та прем'єр-міністра щодо виплати пенсій.

«Керівництво «Укрпошти» бачить компанію сучасною та без соціального навантаження. Гройсману не потрібні хвилювання, проблеми з пенсіонерами, й він вимагає, щоб компанія працювала так, як і раніше. Але з огляду на те, як вона раніше працювала, розмова радше не про гроші, а про те, що вона виконувала якусь соціальну функцію», – зазначив Гавриш.

Він уточнив, що відділення «Укрпошти» дійсно зазнають збитків, а відділень багато, тому втрати великі.

Якщо брати саму «Укрпошту» як компанію, то вона ніколи не стане прибутковою та ефективною, якщо в неї залишаться такі відділення, що зазнають збитків, констатував економіст.

«Зараз нова ера. Є банкомати, картки, якими можна розраховуватися за все. З проникненням карток, коли термінали з'являться й у селах, а це вже потроху відбувається, все буде за безготівковим розрахунком. Можна встановити банкомати, доручити, наприклад, Ощадбанку відповідну програму й через нього розподіляти виплати», – пояснив він.

Рева обіцяє, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсійСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Над цією системою потрібно працювати або визнати, що «Укрпошта» ніколи не буде нормальною компанією, а лише виконуватиме соціальну функцію, підкреслив експерт.

«В принципі, навіть говорили, мовляв, нехай гендиректор звільняється, а компанія залишається соціальною. Потрібна людина, яка робитиме те, що влаштує пенсіонерів. Загалом, стандартний конфлікт, що показує, як люди ставляться до держвласності. Гройсман до неї ставиться як до того, що має вирішувати соціальні проблеми. Смілянський – як до сучасної компанії, яка має бути прибутковою, ефективною, щоб потім продати», – додав він.

За його словами, ро все можна домовитися. Наприклад, щоб іще рік працювали відділення, за цей час було доручено Ощадбанку збудувати певну схему для виплат у регіонах.

«Тим більше безготівкові розрахунки простіше контролювати, а Ощадбанк – точно не той банк, де щось зникне. Було багато криз, але проблем не було. Це один із найнадійніших банків в Україні», – резюмував Олег Гавриш.

Раніше «Укрпошта» заявила, що припинить здійснення доставки пенсій із 2019 року, якщо новий тариф на неї не буде затверджений до листопада.

За словами очільника підприємства, з початку 2018 року «Укрпошта» зазнала збитків на мільярд гривень від доставки пенсій населенню.

26 травня 2016 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: