Угорщина змінила назву «уповноваженого з питань Закарпаття»

Читать на русском

Угорщина перейменувала скандальну посаду урядового уповноваженого з питань Закарпаття. В суперечці перемогла Україна.

Угорщина перейменувала скандальну посаду урядового уповноваженого з питань Закарпаття, що викликала суперечки з Україною.

Як пише «Слово і Діло», відповідне рішення в понеділок, 29 жовтня, опублікували в офіційному виданні Міністерства юстиції Угорщини, копія якого є в розпорядженні «Європейської правди».

У понеділок Будапешт офіційно змінив посаду Грежі на «уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону».

Навіщо угорцям знадобився міністр із питань Закарпаття?В уряді Угорщини запроваджують посаду міністра з розвитку Закарпатського регіону. Які мотиви та чи є загроза для регіону, знають експерти.

Тепер у назві посади йдеться не про розвиток однієї області, а про співпрацю двох сусідніх прикордонних регіонів. Угорщина фактично повернула назву посади Грежі, яка існувала до весни поточного року, додавши до функцій уповноваженого роботу з ДНЗ Закарпаття.

На початку серпня Київ висловив протест через створення в уряді Угорщини посади «уповноваженого міністра з питань розвитку Закарпаття та програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну», яку обійняв Іштван Грежа.

Україна сприйняла це рішення як втручання у внутрішні справи, оскільки «до компетенції уповноваженого віднесена частина суверенної території України». У МЗС навіть заявили про готовність заборонити в'їзд в Україну уповноваженому, якщо назва його посади не буде змінена.

31 серпня Павло Клімкін повідомив, що його колега Петер Сіярто пообіцяв змінити конфліктну назву. Згодом Угорщина підтвердила цю домовленість.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: