Вибори у Грузії: правляча партія піде на другий тур

Читать на русском
Правляча партія в Грузії готується до другого туру на виборах президента країни. Стали відомі імена кандидатів.
«Громадське телебачення»

Правляча партія «Грузинська мрія» визнала неминучість другого туру на виборах президента країни.

Про це повідомляє портал NewsGeorgia.ge із посиланням на заяву парламенту Іраклія Кобахідзе, пише «Слово і Діло».

Як проводять вибори в різних країнах світу?Чи знаєте ви, де пройшли вибори на блокчейні та в якій країні за неявку на виборчу дільницю можна потрапити за ґрати? У нашому тесті є й більш складні питання.

Він визнав, що екс-міністр закордонних справ Саломе Зурабішвілі, яку підтримує правляча партієя, не набрала більше 50% голосів виборців і в наступному турі зустрінеться з основним конкурентом від об'єднаної опозиції Гріголом Вашадзе.

Нагадаємо, напередодні правляча партія оприлюднила дані екзит-полу соціологічної компанії «Психопроект», згідно з яким Зурабішвілі набрала близько 53% голосів та перемогла у першому турі. Цей екзит-пол дав підставу для Кобахідзе та мера Тбілісі Кахи Каладзе привітати Зурабішвілі із перемогою, не дочекавшись оприлюднення офіційних даних. Помилку екзит-пола Кобахідзе пояснив тим, що на його питання «відмовилися відповідати майже половина опитаних».

Всі інші екзит-поли показують необхідність другого туру. Так, екзит-пол від американської компанії Edison Research, показує, що Зурабішвілі і Вашадзе набрали біля 40% голосів, а ще 10% набрав висуванець партії «Європейсьска Грузія» Давид Бакрадзе. А згідно екзит-полу грузинської компанії BCG, Вашадзе отримав 37% голосів, Зурабішвілі - 34%, Бакрадзе - 17%.

Вибори-2019: чи чекати появи нових облич в українській політиціМайже півроку залишилося до президентських виборів в Україні. Ледь не щотижня виборці чують нові прізвища кандидатів, та чи є серед них нові обличчя?

Сам Давид Бакрадзе вже заявив, що у випадку другого туру підтримуватиме кандидата від опозиції Григола Вашадзе.

Як писало «Слово і Діло», на посаду президента Грузії претендують 25 кандидатів. Серед них - два колишніх міністра закордонних справ: незалежна кандидат Саломе Зурабішвілі, підтримувана правлячою партією Грузинська мрія, і Григол Вашадзе - кандидат від опозиційного об'єднання Сила в єдності.

Обидва кандидати очолювали МЗС Грузії за Міхеїла Саакашвілі і є фаворитами виборів. Їх об'єднує відсутність симпатій до Росії і курс на зближення з Європейським Союзом та НАТО. Чинний президент Грузії Георгій Маргвелашвілі не висував свою кандидатуру на другий термін. Не стала брати участь у виборах й лідер опозиційної партії Демократичний рух, колишня глава парламенту Ніно Бурджанадзе.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: