Регуляторна служба не схвалила подорожчання газу

Читать на русском
Державна регуляторна служба України не погодила проект постанови Кабінету міністрів щодо підвищення ціни газу для населення.

Державна регуляторна служба України не погодила проект постанови Кабінету міністрів щодо підвищення ціни газу для населення.

Відповідне рішення оприлюднене на сайті відомства, пише «Слово і Діло».

Ціни на газ в обмін на транш. Чи був інший спосіб наповнити бюджет?Україна без кредиту Міжнародного валютного фонду не уникне дефолту, а тому змушена була виконати його умову й підвищити ціну на газ. Чи так це, розбирались експерти.

«Прийняття проекту порядку в запропонованій редакції може призвести до монополізації ринку природного газу НАК Нафтогаз України, невиконання Україною її зобов'язань за договором про заснування Енергетичного співтовариства», - йдеться в рішенні.

Відзначається, що в документі відсутній аналіз регуляторного впливу на ринкове середовище, забезпечення прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян та держави, а також обґрунтування відповідності проекту принципам регуляторної політики. Як пояснили в ДРС, в цьому аналізі уряд повинен вказати цілі державного регулювання, очікувані результати від постанови, механізми і заходи, які забезпечать досягнення цілей тощо.

Також наголошується, що, відповідно до Закону про регуляторну політику, кожен проект повинен бути оприлюднений «з метою отримання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань».

Крім того, Регуляторна служба дійшла висновку, що нова редакція постанови про підвищення цін на газ «не відповідає досягнутим раніше збалансованим домовленостям між учасниками ринку природного газу».

Нагадаємо, на позачерговому засіданні 19 жовтня Кабінет міністрів підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1 листопада.

Раніше Волкер підтримав підвищення ціни на газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: