У Мінську хочуть встановити пам'ятник Пилипу Орлику – Порошенко

Читать на русском
Пам'ятник гетьману й автору першої в світі Конституції Пилипу Орлику планують встановити в столиці Білорусі Мінську.

Пам'ятник гетьману й автору першої в світі Конституції Пилипу Орлику планують встановити в столиці Білорусі Мінську.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко під час виступу в Гомелі на Першому форумі регіонів України та Білорусі, передає «Слово і Діло».

Як РФ впливає на Білорусь та чи небезпечна країна для українців?Українського журналіста затримали вночі в одному з готелів столиці Білорусі, але після відвідування відділку міліції відпустили. Про вплив РФ на Мінськ і загрозу для України поговорили з експертами.

«Хочу нагадати, що видатний український гетьман, автор першої європейської Конституції Пилип Орлик народився на білоруській землі – в Мінській області. І ми домовилися, що найближчим часом буде розглянуте питання щодо встановлення в Мінську пам'ятника цьому видатному українському й білоруському діячу», – сказав український президент.

Пилип Орлик народився в 1672 році на території сучасної Мінської області Білорусі, був політичним, державним та військовим діячем. Був генеральним писарем, гетьманом Війська Запорозького у вигнанні. Представник білоруського роду Орликів, один з авторів конституційного акту «Договорів і постанов», який називають першою у світі Конституцією.

Раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав перебування українців у Білорусі потенційно небезпечним.

Також відзначимо, Білорусь розглядає помилування українця Шаройка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: