Як РФ впливає на Білорусь та чи небезпечна країна для українців?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Росія фінансує Білорусь, без грошей РФ Білорусі загрожує дефолт. Тому, коли потрібно натиснути на Мінськ, Роскомнагляд запроваджує додаткові мита або оголошує якийсь білоруський товар таким, що не відповідає держстандартам РФ. Це основний важіль тиску на Лукашенка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи затримання в Мінську українського журналіста, який приїхав на форум із медіаменеджменту.

«Крім фінансового спектра, який є основним інструментом тиску на Білорусь, потрібно врахувати, що з 2014 року РФ ввела на територію Білорусі військовий контингент, у тому числі з бойовою авіацією в складі 6-8 тисяч осіб. Уздовж нашого кордону розміщували війська. Ще були тези про загрозу вторгнення в Україну з території Білорусі», – зазначив Жданов.

Він уточнив, що після навчань «Захід-2017» РФ залишила ще 12-тисячний контингент. У підсумку фактично 20-тисячний військовий контингент повністю окуповує Білорусь.

«Такий термін, звичайно, юридично не застосовують, оскільки в них широкомасштабний союзницький договір, а це зобов'язує воювати й захищати союзника. На підставі цього договору російські війська залишилися в Білорусі», – пояснив експерт.

За його словами, говорити про самостійність політики Мінська точно немає сенсу. Лукашенко намагається маневрувати, оскільки керує саме внутрішньою Білоруссю – тримає під контролем усі олігархічні клани, розгромив опозицію. В цьому плані він влаштовує РФ.

«Однак, маючи свої амбіції, Лукашенко також іноді стає в позу, грубо кажучи. Проте він настільки влаштовує Росію, що навіть у цих амбіціях Кремль іноді йде на поступки. Звідси шантаж Лукашенка щодо пенсій, наприклад. Росії не потрібен ще один осередок нестабільності», – підкреслив він.

До того ж є бізнес-питання. «Богдан» купує білоруські МАЗи й поставляє як свої автомобілі до ЗСУ, додав фахівець.

Нам слід розуміти, що Білорусь як країна не є небезпечною для українців, наголосив він.

«Сама Білорусь не проявляє до нас агресивної політики, навпаки, Лукашенко постійно просить купити його товари – молочну продукцію, машини, трактори. Він бачить у нас партнерів, ринок збуту. Лукашенку потрібно заробляти гроші. Однак як плацдарм для присутності російських військ і ймовірного наступу їх на Україну для нас це загроза нацбезпеці. Ми маємо розглядати територію Білорусі як імовірний напрямок наступу РФ. Їхні війська стоять на всій території Білорусі», – резюмував Олег Жданов.

Відзначимо, що після відвідування відділку міліції українця відпустили.

Як відомо, напередодні міністр закордонних справ України заявив, що перебування українців у Білорусі можна назвати потенційно небезпечним. У Мінську заяву українського міністра піддали критиці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: