З'ясувалося ставлення українців до МВФ

Читать на русском
Найбільш позитивно респонденти оцінили вплив на Україну з боку ЄС і США, негативно - МВФ і Росії.

Більше половини українців (53,5%) вважають негативним вплив Міжнародного валютного фонду на політику України.

Як пише «Слово і Діло», про це свідчать результати опитування, проведеного фондом Демократичні ініціативи та Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Респондентів просили відповісти, чи вважають вони, що існує закордонний вплив на Україну. 71,7% опитаних відповіли ствердно, при цьому 25,5% назвали такий вплив вирішальним, а 46,2% - значним. 13,9% опитаних вважають, що вплив існує, але незначний, 3,3% - що істотного впливу немає, а 11,1% не змогли відповісти.

Після цього респондентам пропонувалося вибрати не більше трьох варіантів з певного переліку країн і організацій, чий вплив на політику України вони вважають найбільш істотним.

53,8% опитаних назвали США, 46,1% - Європейський Союз, 39,4% - Росію, 29,4% - МВФ, 6,4% - міжнародні організації (Організація Об'єднаних Націй, Організація з безпеки і співробітництва в Європі, Рада Європи), 2,2% - міжнародні бізнес-компанії, 2,5% - інше. 14,2% опитаних не змогли відповісти на питання, а 3,5% вважають, що ніхто з перерахованих не провадить вплив на українську політику.

При цьому найбільш позитивно респонденти оцінили вплив ЄС - 55,3% позитивних оцінок проти 28,9% негативних, а вплив США позитивно оцінили 44,2% опитаних, негативно - 36,2%. Найбільш негативним респонденти вважали вплив Росії - 74,5% негативних оцінок проти 8,8% позитивних, а вплив МВФ назвали негативним 53,5% опитаних, позитивним - 24,4%.

Також 41,8% опитаних позитивно оцінили вплив міжнародних організацій, а визначити характер впливу міжнародних компаній не змогли 46,2% респондентів.

Опитування проводилося 16 - 28 серпня серед 2 041 респондента віком від 17 років у всіх регіонах, крім анексованого Криму і непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

Як повідомлялося, з 1 листопада ціни на газ для населення зростуть на 23,5%. У Кабміні необхідність такого рішення пояснили загрозою дефолту через непідписання угоди з західними кредиторами. Однак, сьогодні ЗМІ повідомляли, що МВФ вимагає підвищити ціни на газ ще на 40%. А в Мінсоцполітики заявили, що тарифи на тепло можуть зрости на 16%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: