З'ясувалися умови нової програми співпраці МВФ з Україною

Читать на русском
Умовами для початку нової програми співпраці з МВФ є ухвалення збалансованого бюджету на 2019 рік і зростання тарифів на газ для населення.

Умовами для початку нової програми співпраці з МВФ є ухвалення збалансованого бюджету на 2019 рік і зростання тарифів на газ для населення.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в матеріалі «РБК-Україна» «Кредит довіри: як Україна домовляється про нову програму з МВФ».

Зазначимо, остаточне рішення про затвердження програми, яка розрахована на 14 місяців, має ухвалити рада директорів МВФ. Проте у Фонді заявили, що це відбудеться не раніше, ніж Верховна Рада ухвалить держбюджет з урахуванням рекомендацій. Ще одна умова – збільшити тарифи на газ і тепло для населення «згідно зі змінами на ринку та із забезпеченням захисту домогосподарств із невисокими доходами».

Раніше МВФ неодноразово підкреслював, що баланс держбюджету й скорочення дефіциту – так звана умова за замовчуванням для надання траншів.

Як повідомлялося раніше, перше читання бюджету-2019, так звані бюджетні висновки, Рада проголосувала з мінімальними правками. Але депутати надіслали до Кабміну низку рекомендацій, частину з яких доведеться врахувати для успішного проходження документа в сесійній залі. У комітеті Ради з питань бюджету бачать щонайменше 36 млрд грн додаткового ресурсу, який можна буде спрямувати на «депутатські хотілки».

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна може отримати 8 млрд дол. інвестицій після відновлення програми МВФ.

Як зазначили в рейтинговому агентстві S&P, нова програма МВФ stand-by в розмірі 3,9 млрд дол. містить менше вимог до структурних реформ в Україні, ніж попередня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: