Україна в рейтингах: стало більше економічної свободи та мільйонерів

Читать на русском

Україна впевнено покращує свої позиції в міжнародних рейтингах. Значно зросли показники рівня економічної свободи, цифрової конкурентоспроможності та відкритості державних даних. До того ж зросла цінність українського паспорту. «Слово і Діло» відстежило зміни позицій України в світових рейтингах.

На 15 позицій піднялася Україна в світовому рейтингу економічної свободи. Зі 162 країн світу вона посідає 134-те місце, яке ділить із Беніном. До першої трійки увійшли Гонконг, Сінгапур та Нова Зеландія. Найгірше з економічною свободою в Аргентині, Лівії та Венесуелі.

Якщо ж розглядати особисті статки українців, то наша країна посідає 123-тє місце зі 140 в рейтингу Global Wealth Report, підготовленому швейцарським фінансовим конгломератом Credit Suisse. Кожен дорослий українець у середньому має 1 тисячу 563 долари (депозити та нерухомість).

Найбагатші люди живуть у Швейцарії, де на кожного швейцарця припадає 530 тис. доларів, в Австралії (411 тис. доларів на особу) та США (404 тис. доларів на особу). До першої десятки також входять Бельгія, Норвегія, Нова Зеландія, Канада, Данія, Сінгапур, Франція.

Україна в рейтингах: дороги покращились, а інтернет працює повільнішеУкраїна поліпшила свої позиції в декількох рейтингах за якістю інфраструктури й уперше увійшла до рейтингу найпотужніших націй світу.

Найбідніші – в Конго (331 долар на особу), Ефіопії (167 доларів на особу) та Малаві (141 долар на особу).

Щодо бідності, то в Євростаті підрахували, що Україна далеко не найбідніша країна Європи. В нас визначається відносний рівень бідності, який становить 27,1%. Якщо ж говорити про українців, доходи яких нижчі за фактичний прожитковий мінімум, то ця частка населення становить 30,5%.

Найбільше піддаються ризику бідності в Болгарії (38,9% населення), Румунії (35,7%) та в Греції (34,8%), а найменше – в Чехії (12,2%), Фінляндії (15,7%) та Норвегії (16,1%). Цікаво, що Програма розвитку ООН крайньою бідністю вважає, якщо людина витрачає на день менш ніж 1,9 долара.

При цьому Україна посідає 53-тє місце в світі зі 140 країн за кількістю багатіїв. Такі дані містяться в щорічному звіті Credit Suisse про добробут у світі. В Україні 135 багатіїв (115 у 2017 році), чий статок перевищує 50 млн доларів.

Найбільше людей, у яких понад 50 млн доларів, проживають у США (70 тисяч 540), Китаї (16 тисяч 511), Німеччині (6 тисяч 323). Але аналітики також підрахували, що російські мільярдери обігнали колег за темпами зростання статків.

Вперше Україна представлена в рейтингу добробуту, який вимірює індекс якості людського капіталу, зокрема шанси особи дожити до 5 років, тривалість освіти та якість навчання, витривалість дорослого населення. Відзначимо, що зі 157 країн Україна посіла 50-тє місце поруч з ОАЕ та Монголією. На перших трьох сходинках за рівнем добробуту – Сінгапур, Південна Корея та Японія. Три країни-аутсайдери – Нігер, Південний Судан і Чад.

Ще Україна вийшла на 17-те місце в міжнародному рейтингу відкритості даних Open Data Barometer за 2017 рік. Його складає організація World Wide Web Foundation, що включає до рейтингу 30 держав, які підписали Міжнародну хартію відкритих даних. Це набір принципів і правил публікації відкритих урядових відомостей.

Україна отримала 47 балів зі 100. Країни оцінюються за чотирма категоріями: держрегулювання, дій влади, цивільні права та простота ведення бізнесу. За динамікою поліпшень Україна перебуває на четвертому місці з моменту створення рейтингу. З 2013 року країна додала 25 балів. Перші позиції посили Канада, Велика Британія та Австралія, а замикають рейтинг Гватемала, Саудівська Аравія та Сьєрра-Леоне.

Зазначимо, що незважаючи на відкритість держданих, Україна набрала лише 28 балів за рівнем впливу, який відкриті дані чинять на життя в країні. Найбільше відкриті дані змінюють впливають на життя в Кореї (67 балів).

На два пункти піднялась Україна в рейтингу цифрової конкурентоспроможності й зараз перебуває на 58-му місці між Бразилією та Колумбією. На перших місцях – США, Сінгапур, Швеція, а знизу рейтинга – Монголія, Індонезія, Венесуела.

Відразу на 6 позицій піднявся паспорт України в рейтингу паспортів світу Global Passport Power Rank 2018, що визначає країни, громадяни яких можуть скористатися найбільшою кількістю безвізових поїздок. Відповідно до рейтингу, паспорт громадянина України дозволяє відвідати 90 країн без віз, ще в 41 країні візу можна оформити після прибуття. Для 67 країн українці мають оформлювати візу завчасно.

На першому місці в рейтингу – Сінгапур. Громадяни Сінгапуру можуть відвідати 127 країн без віз. На останньому – Афганістан, його громадяни можуть поїхати лише до 5 країн без віз.

Невеличке зрушення є в металургійній галузі, де Україна піднялася з 13-го на 12-те місце серед виробників сталі в світі. Про це свідчать дані Всесвітньої асоціації виробників сталі (WorldSteel Association).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, влітку в Україна піднялася в рейтингу доріг, а інтернет став працювати повільніше.

Також ми писали, що українці почали відчувати менше щастя, але більше свободи преси.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: