У Донецькій області так і не запустили пости моніторингу стану ґрунтів, як обіцяв Семерак

Читать на русском

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак провалив обіцянку про те, що в Донецькій області будуть запущені пости моніторингу стану ґрунтів.

Таку обіцянку він дав 2 липня 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

«Донеччина визначила для себе 4 ключових природоохоронних пріоритети. Вони повністю перекликаються з нашими. По-перше, це створення та запуск екологічної системи моніторингу. Зокрема, в Краматорську сьогодні ознайомився з роботою посту автоматизованої системи моніторингу стану атмосферного повітря. Цей пілотний проект зараз працює в 7 містах Донеччини. Серед них і місто Маріуполь, де зосереджено чимало підприємств-забруднювачів.

Проект зараз недосконалий і потребує чимало доопрацювань, але це хороша база для створення загальнонаціональної системи моніторингу. До кінця літа мають також бути запущені пости моніторингу рівня забруднення водних об’єктів, а згодом – стану лісів та ґрунтів (зокрема, й щодо забруднення в результаті бойових дій)», – написав Семерак на своїй сторінці в Facebook.

Влітку 2018 року в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб відбулася презентація звіту «Проведення оцінки та вивчення еколого-техногенного стану Донецької та Луганської областей з метою розробки рекомендацій щодо природоресурсного відновлення на екологічних принципах».

У звіті був проаналізований поточний стан навколишнього середовища Донецької та Луганської областей, стан екологічно небезпечних об'єктів, стан забруднення ґрунтів, атмосферного повітря, поверхневих і підземних вод, а також були розроблені рекомендації – як загальні, так і щодо кожного об'єкту.

Зокрема, в звіті зазначалося, що бойові дії в регіоні, застосування різноманітної зброї, відсутність екологічного нагляду з об'єктивних причин призводить до забруднення ґрунтів і вод регіону. Для здійснення аналізу був проведений лабораторний аналіз ґрунтів і ґрунтових вод на території вздовж лінії зіткнення й виявлене значне підвищення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин.

У Департаменті екології та природних ресурсів Донецької ОДА «Слову і Ділу» повідомили, що станом на 22 жовтня 2018 року в Донецькій області відсутні пости моніторингу стану ґрунтів. Запуск таких постів не планується. Тому обіцянка Семерака отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Семерак дав 68 обіцянок, з яких 28 виконав, а 16 – провалив.

Нагадаємо, з'ясувалося, скільки Семерак заробив у вересні.

Також ми писали, які теми найбільше хвилюють міністра екології та природних ресурсів Семерака.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: