Семерак розповів, коли Україні доведеться відмовитися від вугілля

Читать на русском
Україна поступово перестане видобувати вугілля. Коли відмовляться від такого палива думають в Кабміні. Стратегією низьковуглецевого розвитку ухвалив підтримав уряд.

Стратегією низьковуглецевого розвитку до 2050 року, яку ухвалив та підтримав уряд, передбачено поступове скорочення використання викопного палива.

Як пише «Слово і Діло», про це в ефірі політичного ток-шоу «Гра у класику» з Сергієм Рахманіним на телеканалі ZIK розповів міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Імпортна залежність України у вугільній галузі: тенденції та подальші перспективиВидобувні компанії в 2017 році продавали газ у середньому на 5 відсотків дешевше за імпорт. Про енергозалежність від імпорту розповіли експерти.

«Ми є дев’ятою країною світу, яка розробила і схвалила Стратегію низьковуглецевого розвитку. Це схвалення на рівні уряду. Якщо говорити не лише про зміни клімату, то насправді це - ліфт для майбутньої української економіки. Для того, щоб витримати конкуренцію, вона повинна бути модернізована», - сказав Семерак.

Водночас він зауважив, що для України буде непросто відмовитися від викопного палива як через наявність лобістів цього сектору, так і неготовність промисловості відразу відмовитися від вугілля, проте це безальтернативний шлях успішного розвитку і створення конкурентної економіки.

Міністр навів приклад Великої Британії, де показники ВВП зросли у результаті суттєвого скорочення використання вугілля та збільшення відновлювальних джерел енергії.

Нагадаємо, у липні уряд підтримав Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року, яка передбачає зменшення обсягу викидів парникових газів, відмову від викопного палива і старт інвестування у відновлювальні джерела енергії. Стратегію направлено до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату для ухвалення її на міжнародному рівні.

Також урядовці вирішили, як погасити борги із зарплати шахтарям.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: