В Україні майже всі звалища не відповідають екостандартам – Семерак

Читать на русском
В Україні тисячі звалищ, 99 відсотків із них не відповідають сучасним екологічним вимогам. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

В Україні тисячі звалищ, 99% із них не відповідають сучасним екологічним вимогам.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час конференції «Нова політика управління відходами – основа економіки замкнутого циклу» в Києві, передає прес-служба міністерства, пише «Слово і Діло».

«Непродумана політика управління відходами, яку ми успадкували від Радянського Союзу, призвела до появи тисяч звалищ, 99% з яких не відповідають сучасним екологічним вимогам. Весь цей час Україна жила без будь-якого розуміння, що робити з відходами. За винятком окремих населених пунктів, де місцева влада намагалася хоча б спробувати впровадити якісь технології або запозичувати досвід інших країн», – сказав Семерак.

За його словами, в Україні в основному використовували захоронення відходів, не було економічних стимулів для переробки вторсировини та механізмів притягнення до відповідальності за шкоду навколишньому середовищу.

Важка спадщина попередників та саботаж реформ: як працює Мінекології на чолі із СемеракомДиректор Київського еколого-культурного центру розповів про головні досягнення та недоліки Міністерства екології на чолі з Семераком.

«Минулого року уряд затвердив розроблену Мінприроди спільно з міжнародними експертами Стратегію управління відходами, що стала першим документом незалежної України, який визначає вектор розвитку цієї сфери. Якщо говорити про побутові відходи, то, наприклад, зараз лише 3% з них переробляються й повторно використовуються, але Стратегією визначена амбітна мета, щоб до 2030 року 70% таких відходів в Україні перероблялись або повторно використовувались», – додав міністр екології.

Він висловив переконання, що для досягнення таких цілей знадобиться політична воля й соціальна відповідальність бізнесу.

Крім того, в Мінприроди розробили Національний план дій, який дозволить втілити цілі, прописані в Стратегії, й допоможе зменшити обсяги муніципальних відходів, налагодити систему збору, переробки відходів та інше. Документ зараз проходить експертне обговорення.

Раніше в Полтавській області спалахнула масштабна пожежа на звалищі.

Нагадаємо також, під Львовом знову горіло Грибовицьке сміттєзвалище.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: