Інцидент між НАБУ та САП: Нацполіція отримала перший доступ до документів

Читать на русском
У Нацполіції підтвердять або спростують присутність одного з працівників Національного бюро поблизу будівлі САП.

Слідчі Національної поліції отримали доступ до інформації за абонентським номером невідомого працівника Національного антикорупційного бюро, який міг бути присутнім під час інциденту неподалік від будівлі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 19 вересня неподалік від будівлі САП стався інцидент між працівниками НАБУ, САП та Управління державної охорони. На думку слідчого поліції, невстановлені працівники НАБУ проводили негласні слідчі (розшукові) дії (НСРД) без дозволу суду, застосовуючи при цьому насильство щодо працівників УДО та САП, чим завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян та державним інтересам. Водночас, за словами представників Національного бюро, вказані дії були санкціоновані судом. Цю інформацію також підтвердив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Як вказується в клопотанні, працівників Національного бюро, які проводили слідчі дії, виявили в автомобілі військовослужбовці УДО, які з метою припинення діяльності працівників НАБУ вжили заходів із блокування зазначеного автомобіля, щоб той не поїхав. Також у документі зазначається, що після блокування автомобіля на місце приїхали працівники Управління спеціальних операцій НАБУ, які вчинили замах на життя та здоров'я працівників правоохоронних органів під час виконання ними службових обов'язків, завдавши тілесних ушкоджень.

Луценко прокоментував слідчі дії НАБУ неподалік САПКерівник Генпрокуратури повідомив, що сам дав санкцію на прослуховування одного з антикорупційних прокурорів.

Крім того, в поліції стверджують, що невстановлені працівники НАБУ із застосуванням фізичної сили до водія САП незаконно заволоділи службовим автомобілем, після чого здійснили ним наїзд на військовослужбовця УДО й зіткнення з трьома автомобілями. Під час досудового розслідування слідчі НП встановили, що на місці інциденту міг бути присутній один із працівників НАБУ. За інформацією поліції, він користується мобільним оператором Lifecell. Слідчий просив суд надати доступ до інформації за вказаним номером працівника НАБУ в період із 1 січня до моменту винесення рішення для встановлення обставин підготовки та скоєння злочинів.

Вислухавши доводи слідчого, слідчий суддя Ірина Цокол надала доступ слідчому поліції, проте за період із 1 до 20 вересня.

Крім того, Нацполіція хотіла призначити 12 експертиз, серед яких дві стосувалися тілесних ушкоджень військовослужбовця УДО та водія службового автомобіля САП. Усі клопотання про призначення експертизи суд повернув назад слідчому. 10 із них через недотримання норм Кримінального процесуального кодексу України, а 2 – через відсутність документального підтвердження факту отримання тілесних ушкоджень зазначеними особами.

Нагадаємо, охорона керівника САП Назара Холодницького знайшла пристрій прослуховування. Пізніше в НАБУ прокоментували затримання детектива під будівлею САП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: