Україна різко скоротила імпорт газу з країн Європи

Читать на русском

За дев'ять місяців 2018 року (січень-вересень) імпорт газу з країн Європи зменшився на 24,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За дев'ять місяців 2018 року (січень-вересень) імпорт газу з країн Європи зменшився на 24,7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомила прес-служба оператора газотранспортної системи (ГТС) України - компанії «Укртрансгаз», передає «Слово і Діло».

Відзначається, що це сталося завдяки значним запасам газу в підземних сховищах (ПСГ), створеним за рахунок ресурсу Нафтогазу України та інших клієнтів до початку сезону відбору.

За січень-вересень поточного року надходження природного газу з країн ЄС склали 8,1 млрд куб. м, що на 2,6 млрд куб. м менше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільші обсяги вуглеводнів були імпортовані через газотранспортний коридор із Росії - 5 млрд куб. м (36%), а також з Угорщини - 2,5 млрд куб. м (+ 28%) і Польщі - 0,5 млрд куб. м (-37%). Крім того, обсяги транспортування газу по території України з Росії в європейські країни і Молдову складають 65,4 млрд куб. м. З початку року транзитні обсяги скоротилися на 4,9 млрд куб. м, або на 7% у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.

У 2017 році Україна збільшила імпорт природного газу на 26,8% в порівнянні з 2016 роком - до 14 млрд куб. м. Україна вже майже три роки не імпортує природний газ за контрактом з російським «Газпромом», закуповуючи ресурс виключно на своєму західному кордоні.

Також нагадаємо, що Україна з 2 по 6 жовтня призупинила імпорт природного газу по словацькому маршруту в зв'язку з проведенням планово-попереджувальних ремонтів на цьому напрямку.

Раніше Україна і Польща підписали новий газовий контракт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: