Газ подорожчає на 23,5%. Чому та чи була альтернатива?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

У цій ситуації підвищення цін на газ було єдиним виходом. МВФ вимагає створення ринку, а ринку немає, тому що немає єдиної ціни. Це потрібно, тому що єдина ціна створює умови для насичення ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи підвищення цін на газ.

«Іншого виходу не було. Потрібна була єдина ціна. По-перше, вирішується цінова проблема, тобто буде ціна, що залучить інвесторів. Спочатку приходять трейдери. У нас зараз ринок досить монополізований, складно увійти на ринок. З іншого боку, не диверсифіковані джерела. Якщо раніше була монополія «Газпрому, то зараз досить вузьке коло постачальників з Європи», – зазначив Дяченко.

Після підвищення цін має бути чітка робота із залучення інвесторів. Далі приходять трейдери, попрацювавши близько року, придивившись до ринку, вони починають інвестувати, в нашій ситуації – у видобуток, уточнив він.

Наприклад, великі компанії, такі як Shell, можуть прийти відразу у видобуток, але дрібнішим компаніям потрібно зрозуміти ринок, попрацювати, додав експерт.

За його словами, в подальшому насичення ринку може призвести до падіння цін, тому що ринок перегрітий в Європі і в нас, як наслідок.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ціни завищені. Ми зараз є заручниками підвищення світових цін на нафту. Щоб це питання вирішити на нашому ринку, в нас два шляхи – або диверсифікація джерел імпорту, або збільшення власного видобутку. Щоб збільшити видобуток, потрібно створити ринок, отже, одна з умов створення ринку – єдина ринкова ціна, що й зроблено. Потрібно цей шматок проскочити, коли підвищилася ціна, а ринок ще не насичений», – пояснив енергетик.

Зараз важливо не відкладати реформи. Так, це важка реформа, вона дуже сильно збільшує навантаження на соціальну сферу, але для цього й існує кредитування на період, коли ціни підвищені, а результату від цього ще немає, підкреслив він.

«У цьому сенс кредитування. Перше – макрокредитування. Це в частині МВФ якраз. Друге – банки, які надають кредити на проекти, ключові для реформ, стимулюючи приплив приватних інвестицій до цієї сфери. Це Світовий банк, ЄБРР. Усе це за 3-4 роки в нас має відбутися. Це робота уряду – мають прийти інвестори. У нас не так багато часу на збільшення власного видобутку», – резюмував Сергій Дяченко.

Огляд обіцянок політиків щодо цін на газ – за посиланням.

Нагадаємо, 15 лютого 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: