Діяльність Державного фонду регіонального розвитку в 2015-2018 роках

Читать на русском

Коли народні депутати, особливо мажоритарники, обіцяють виборцям побудувати дитячі та спортивні майданчики або відремонтувати дороги, то здебільшого ці широкі жести парламентарів оплачуються з наших кишень, тому що гроші на такі проекти, як правило, виділяються з держбюджету. Зокрема, на проекти з благоустрою, ремонти шкіл та садочків, прокладання водогонів або зведення мостів гроші виділяються через Державний фонд регіонального розвитку. Ми вирішили подивитися, скільки проектів та на які суми було здійснено ДФРР за останні три роки.

При складанні проекту держбюджету та прогнозу на наступні два роки фінансування ДФРР передбачається в обсязі не менш ніж 1% від річного прогнозного обсягу доходів загального фонду держбюджету.

Як правило, на місцевому рівні рішення, який проект розпочати та скільки для цього потрібно грошей, ухвалює центральний орган виконавчої влади. Відбір проектів проводиться на конкурсних засадах, при цьому 80% коштів виділяється відповідно до чисельності населення, яке проживає в регіоні, а 20% – з урахуванням рівня соціально-економічного розвитку регіонів. Програми та проекти підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів на рівні 10%.

Бюджет-2019: прем'єр розповів про інфляцію та свої обіцянкиБюджет збільшити вже не можна. Гройсман розповів про повітряні замки та порожні обіцянки політиків. Та закликав ВР ухвалити поданий Кабміном документ.

У травні був затверджений перший перелік інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що фінансуватимуться за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2018 році. Затверджено 477 проектів на загальну суму понад 4 млрд грн. Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Ці кошти ДФРР будуть спрямовані на будівництво в регіонах дитсадків, шкіл, медичних закладів, розвиток спортивної інфраструктури, відновлення мостової та дорожньої інфраструктури, об’єктів водопостачання та водовідведення, проведення термомодернізації тощо. Переважна більшість проектів буде завершена в 2018 році», – уточнив він.

Загалом, цього року на проекти ДФРР передбачено виділити 6 млрд грн. Зазначимо, що в 2015 році ця сума складала 2,9 млрд грн, у 2016-му – 3 млрд грн, у 2017-му – 3,5 млрд грн. Сумарно за останні чотири роки з держбюджету на проекти ДФРР виділено 15,4 млрд грн.

Ці кошти пішли на підтримку та фінансування 952 проектів, з яких 513 – у 2018 році. Щоправда, жоден із цих проектів поки що не введений в експлуатацію, тому що 370 – очікують отримання дозвільної документації, ще 576 – перебувають у стадії реалізації, 6 – не були реалізовані.

Найбільше проектів, що підтримуються ДФРР, стосуються сфери освіти (218), охорони здоров’я (136), водопостачання та водовідведення (85). Лише один проект спрямований на розвиток індустрії та інноваційних парків, а ще один – на підтримку підприємництва та економічну діяльність.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в Україні застаріло вже 50% житлового фонду.

Також ми писали, як мажоритарники Миколаївської області обіцяли допомагати медичним закладам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: