В Україні застаріло вже 50% житлового фонду

Читать на русском

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства буквально днями має подати законопроект про реконструкцію застарілого житлового фонду в Україні. За словами заступника міністра Лева Парцхаладзе, цей документ дозволить значно поліпшити якість життя людей, що проживають у старих будинках. Ухвалення нового законодавства в цій сфері було б дуже доречним, адже 50% житла в країні вже застаріло й потребує реконструкції. А новий законопроект, якщо його ухвалять у 2018-му, запрацює лише за два-три роки.

Зараз в Україні діє закон «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». У ньому йдеться про те, що для відселення мешканців будинку, який підлягає знесенню або реконструкції, потрібна згода всіх мешканців. У новому законопроекті передбачається, що буде достатньо згоди 75%.

Яка ситуація на ринку нерухомості та як зміняться ціни на житло?За даними НБУ, в 2017 році собівартість будівництва середньостатистичного квадратного метра склала близько 12,2 тисячі гривень. Цього року цифра зросте до 14,3 тисячі гривень. Оцінку ринку нерухомості дали експерти.

Крім того, новий документ передбачає зміни будівельних норм при будівництві або оновленні житла. Наприклад, буде заборонена забудова парків або рекреаційних зон, зараз такої заборони немає. Також пропонується дозволити розміщення парків за межами території житлового комплексу, а не на території, як зараз.

Планують змінити також рамки поверховості будинків: у місті з населенням до 100 тисяч будинки будуватимуть не вище дев'яти поверхів, із населенням до 50 тисяч – до трьох поверхів.

Проблема реновації житла актуальна й у інших країнах. Наприклад, у сусідній Польщі половина житла була збудована за панельною технологією й потребувала термомодернізації, в 1998 році був ухвалений відповідний закон. Зараз, за даними експертів, модернізовано до 50% житлового фонду країни. У Німеччині також була проблема зі збереженням тепла в будинках, масова реконструкція та модернізація будівель там почалася на початку 1990-х років. При цьому однією з умов реконструкції було проведення робіт без відселення мешканців.

У Латвії програма «Підвищення теплостійкості багатоквартирних житлових будинків» почала діяти з 2008 року. Збільшення теплоефективності потребувало 70% житла, збудованого з 1945 до 1990 року.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в травні Верховна Рада ухвалила за основу проект щодо забезпечення житлом працівників державних підприємств.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: