Гаряча вода для киян: про що свідчить мирна угода «Нафтогазу» та КМДА

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

НАК «Нафтогаз» та «Київтеплоенерго» підписали мирову угоду: КМДА визнає борг 2,4 мільярда гривень, що переходить їй від «Київенерго». А минулого тижня Мінфін із державного бюджету виділив субвенцій на суму 730 мільйонів гривень. Ці кошти, очевидно, транзитом через «Київенерго пішли «Нафтогазу».

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт із питань енергетики Андрій Герус, пише «Слово і Діло».

Він уточнив, що загальний борг був 4,8 мільярда гривень. Таким чином, 3,13 мільярда гривень «Нафтогаз» врегулював одразу, а решта 1,67 мільярда будуть у судах.

На його думку, з фінансової точки зору, якщо відкинути, що 70% мешканців столиці були 3 місяці без гарячої води, ця історія завершилася перемогою радше КМДА.

«Очевидно, й тому, що мер Києва Кличко має політичний капітал – партію УДАР і групу понад 30 депутатів у парламенті. А вони потрібні прем’єру та президенту для бюджету та інших голосувань»_, – зазначив Герус.

Киянам не дадуть гарячу воду до 8 жовтня, як обіцяв КличкоКличко не впорався із запевненням, що гаряча вода в киян з'явиться до 8 жовтня. Насправді, лише після 10 жовтня будуть укладені необхідні договори.

За його словами, в цій історії проявляються декілька цікавих моментів. По-перше, укладання цієї мирової свідчить про те, що питання можна було врегулювати давно.

«Просто потрібно було усвідомити, що крім свого его, амбіцій, є ще кінцеві споживачі –громадяни України, які не мають страждати через вказані фактори. Адже в підсумку без гарячої води тримали всіх споживачів, у тому числі й тих, які вчасно платили підвищені тарифи. Тобто після підвищення тарифів якість послуг впала, але тарифи чомусь знову мають зростати. Так реформи не продаси. І не тому, що народ поганий, а тому, що ефект від реформ недолугий», – пояснив він.

По-друге, вперше за багато років держава повернулася до практики погашення різниці в тарифах із державного бюджету, додав експерт.

«Які комісії та як саме визначають різниці в тарифах, краще не знати. Це дуже творчий та креативний процес, тісно пов’язаний із корупційною складовою. Зростання тарифів і відбувалося для того, щоб не було цих різниць у тарифах. Але вже знову є», – підкреслив він.

«По-третє, субвенція 730 мільйонів гривень Києву означає, що мешканці всієї України скинулися своїми податками киянам Вітренку, Коболєву, Кличку, Гройсману та мешканцям Новопечерських Липок», – акцентував фахівець.

Коли збирають гроші з бідних, щоб вирішити проблеми багатих, це дуже дивно. Інші міста також мають проблеми з боргами за газ. Чи можуть Львів, Луцьк, Дніпро, Чернігів, Миколаїв, Чернівці отримати 100-200 мільйонів гривень таких самих субвенцій?

По-четверте, за його словами, уряд повернувся до фінансування «Нафтогазу» з державного бюджету.

«Хоча ціни на газ суттєво зросли й «Нафтогаз став» прибутковим. Якщо раніше «Нафтогаз» фінансували згори напряму, то тепер – знизу. Субвенція 730 млільйонів гривень транзитом через «Київенерго» пішла «Нафтогазу». Для бюджету в сухому підсумку ефект той самий – зростання дефіциту, економія на інших статтях державних витрат», – наголосив енергетик.

На його думку, останні три пункти говорять про те, що проблема гарячої води в Києві була вирішена всупереч усім декларованим принципам та цілям, які публічно озвучувалися, зокрема «Нафтогазом», як пояснення нових реформ.

«Бідніші платять за багатших. З'явилася корупціогенна «різниця в тарифах», субвенції з держбюджету. Все як за методичкою Азарова. Але буде результат – кияни отримають не кольорову презентацію про реформи, а гарячу воду й тепло», – підкреслив він.

«Висновок. Якщо берешся робити складні реформи, будь упевнений, що в тебе достатньо інтелектуального, організаційного, управлінського та функціонального ресурсу, щоб їх довести до успішного або хоч якогось пристойного завершення», – резюмував Андрій Герус.

Нагадаємо, частина жителів Києва сидять без гарячої води ще з весни. Раніше Кличко провалив обіцянку щодо відновлення гарячого водопостачання.

Як повідомлялося, 12 жовтня «Нафтогаз» почав поставляти Києву газ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: