Чому Рада відмовилася зняти недоторканність із Вілкула?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Не вистачило голосів як за скасування недоторканності Вілкула, так і Колєснікова. Це може бути пов'язано з тим, що регламентний комітет останнім часом починає сприймати подання на зняття недоторканності з боку ГПУ як бездоказові.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи провальне голосування ВР за зняття недоторканності з Олександра Вілкула.

«Регламентний комітет намагається перекласти відповідальність на залу Ради. Було помітно, що депутати, які не найкращим чином ставляться до Вілкула, все одно сприймали появу якоїсь справи в ГПУ як спосіб піару більшою мірою, ніж реальне бажання все обґрунтувати», – зазначив Якубін.

На його думку, регламентний комітет тепер перекладає відповідальність на залу Ради, яка й має вирішити.

Своєю чергою в залі Ради своя ситуація. По-перше, позначається фактор наближення виборів. Депутати мають якусь корпоративну солідарність один до одного, уточнив він.

«Ще жодного разу не була знята недоторканність із депутата за перевірку його декларацій. По-друге, фактор виборів. «Опоблок» має 43 депутати, з 6 з яких уже зняли недоторканність. Це найвищий відсоток з усіх фракцій. Виходить, якщо зараз ще зняти недоторканність із Дунаєва, Колєснікова та Вілкула, то це сприйматимуть як спробу політично заангажованих дій щодо «Опоблоку», – пояснив політолог.

Напередодні виборів це лише зіграло би в плюс «Опоблоку», тим більше Бойко й так говорить, що вони мають намір судитися, подавати документи до ЄСПЛ, адже з депутатів їхньої фракції знімають недоторканність, додав він.

Експерт нагадав, що два роки тому зняли недоторканність із Новинського, але за цей час йому не висунули звинувачень, а піар був.

«Частина депутатів банально не хочуть підвищувати рейтинги «Опоблоку», – підкреслив він.

Політолог не виключив, що грає роль посилення суперечностей між Банковою та НФ.

Рада не змогла зняти недоторканність із Вілкула: як голосували нардепиПарламент провалив ще одне голосування за постанову про зняття депутатської недоторканності.

«Регламентний комітет контролює представник НФ. З іншого боку, фракція не хоче давати додаткового приводу для піару Луценку», – наголосив він.

В принципі, ця Рада є рекордсменом зі зняття недоторканності з депутатів, але виходить, що недоторканність скасовують, а після цього нічого не відбувається, акцентував експерт.

Також він звернув увагу, що ходять чутки про висунення Вілкула кандидатом на виборах. Це пов'язано з дискусією про єдиного кандидата та можливе об'єднання.

«Ми знаємо про пошук єдиного кандидата між частинами «Опоблоку», а також між «Опоблоком» і партією «За життя». Багато залежатиме від того, якими будуть переговори, чи буде Вілкул взагалі висуватися. Вілкул просуває ідею праймеріз, але рейтинги говорять, що шансів більше в Бойка», – резюмував Олексій Якубін.

Детальніше про те, як голосували нардепи, – за посиланням.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада України провалила голосування за постанову про притягнення Сергія Дунаєва до кримінальної відповідальності.

Більше про депутатську недоторканність в Україні й за кордоном – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: