Суд призначив експертизу детонаторів у справі НАБУ про оборонний завод

Читать на русском
У Національному бюро ініціювали експертизу для встановлення ціни на українські детонатори, які нібито продали за заниженою вартістю.

Суд призначив експертизу для встановлення ціни детонаторів Шосткинського казенного заводу «Імпульс» в Україні та за кордоном у межах кримінального провадження про можливе заволодіння коштами підприємства, яке розслідують детективи НАБУ.

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Максим Вишняк, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, посадові особи «Укрінмашу» за попередньою змовою з керівництвом фірми PH Strategic Business Limited в 2017 році заволоділи коштами заводу «Імпульс» на загальну суму майже 16,8 млн грн. За інформацією слідства, завод «Імпульс» рік тому продав кіпрському офшору PH Strategic Business Limited (PH SML далі) 109 пакетів детонаторів за заниженою ціною за 95 тисяч євро за всю партію, після чого детонатори були перепродані сербській компанії Sloboda майже за 684 тис. євро. За версією слідства, таким чином, чиновники «Укрінмашу» могли заволодіти майже 589 тис. євро заводу «Імпульс».

У Національному бюро також з'ясували, що загалом «Укрінмаш» у межах цього контракту поставив PH Strategic Business Limited детонаторів на загальну суму 225 тис. євро. Детективи зазначили, що між «Укрінмашем» і PH SBL був укладений ще один контракт, згідно з яким кіпрській компанії поставили визначених капсул-запалювачів майже на 2,39 млн євро. Кінцевим споживачем товарів, що поставляються за цим контрактом, була та ж сербська компанія Sloboda.

У зв'язку з цим детективи просили суд призначити товарознавчу експертизу для встановлення цін на зазначені детонатори в Україні та за кордоном починаючи з кінця 2015 року до 12 квітня 2017 року. Суддя клопотання задовольнив і доручив провести експертизу Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

Нагадаємо, НАБУ розслідує заволодіння коштами заводу «Імпульс» чиновниками «Укрінмашу» за попередньою змовою з керівництвом фірми PH Strategic Business Limited в межах виконання одного з контрактів із постачання детонаторів. Пізніше в Національному бюро вирішили перевірити ще один контракт «Укрінмашу» із заводом «Імпульс», де також могли заволодіти коштами держпідприємства. Крім того, детективи надіслали до Сербії міжнародний запит у цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: