Більше грошей: на що обіцяють знайти фінансування народні депутати

Читать на русском
Слово і Діло проаналізувало, як народні депутати виконують обіцянки знайти додаткове фінансування для округу або інших цілей.
Слово і Діло

Обіцянки-цяцянки, але не тоді, коли йдеться про гроші. Швидко й у повному обсязі домогтися фінансування – непоганий бонус до рейтингу народного депутата від виборців, тому давати обіцянки на цю тему вони не соромляться. «Слово і Діло» сьогодні розбиралося, хто й на що обіцяв знайти додаткові кошти в бюджетах.

Ігор Гузь минулого року виконав обіцянку лобіювати питання виділення коштів з обласного та державного бюджету для забезпечення комп'ютерами шкіл Любомльського району. У жовтні йому вдалося залучити кошти з державного бюджету. Станом на грудень відділ освіти місцевої адміністрації готував на оплату документи для придбання 11 комп'ютерів.

Крім того, Гузю вдалося домогтися виділення коштів із місцевого бюджету на створення проектної документації на реставрацію стародавнього городища у Володимирі-Волинському. Наприкінці листопада 2017-го Володимир-Волинська міська рада підтримала пропозицію депутата про виділення 126 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Мажоритарники перебувають у постійному пошуку коштів для своїх округів. Дмитро Лубинець у серпні пообіцяв найближчим часом знайти фінансування для капітального ремонту Мирненського дитсадка. «Дитячому садку необхідний терміновий капітальний ремонт – моя рука пролазить у тріщини в стінах. Найближчим часом намагатимуся знайти фінансування для установи», – заявив нардеп. Поки про його успіхи нічого не відомо.

Ярослав Москаленко намагається домогтися фінансування з державного бюджету для будівництва дитячого садка в селі Нові Петрівці. У липні він пообіцяв, що гроші будуть отримані наступного року. Нардепу вже вдалося заручитися підтримкою Київської обласної адміністрації, яка підтримала виділення з бюджету 10 мільйонів гривень на будівельні роботи. Голова адміністрації також обіцяв знайти ще 5 мільйонів. Тож якщо з фінансуванням усе буде добре, садок зможе відкритися в 2019 році.

Одинадцять шкіл Чернігівської області отримали фінансування в межах півмільйона гривень на оновлення меблів та мультимедійного обладнання. З такою обіцянкою впорався Максим Микитась.

Руслан Сольвар на початку року пообіцяв зробити все можливе для виділення коштів і проведення ремонту площі Соборної, території на залізничній станції та ремонту Палацу культури у Фастові. «Звичайно, втілити всі задуми в життя буде неможливо без співфінансування з обласного та державних бюджетів. Тому зроблю все можливе, щоб кошти, передбачені на ці проекти, були виділені й використані за призначенням. Фастів має стати візитною карткою нашої держави», – заявив Сольвар. Прогрес у виконанні цих обіцянок вже є: для реконструкції площі вже затверджена проектно-кошторисна документація та укладений договір із підрядником. Для ремонту Палацу культури підрядник також уже знайдений.

Олександр Дехтярчук недавно пообіцяв відстоювати на державному рівні збільшення освітньої субвенції для сільських шкіл Демидівської об'єднаної територіальної громади. Стурбований фінансуванням освіти й Олег Медуниця, на початку жовтня депутат пообіцяв вимагати збільшення розміру освітньої субвенції місцевим бюджетам. «Цього року освітня субвенція не врахувала поділ на класи, поділ на групи при вивченні англійської та української мов. Ми будемо вимагати, щоб освітня субвенція була збільшена й місцеві бюджети «залатали дірки» у фінансуванні освіти, які вони змушені були своїми доходами латати цьогоріч», – заявив нардеп.

Андрій Лозовой обіцяв додатково залучити на Рівненщину не менше 30 мільйонів гривень субвенції. Обіцянку він давав ще в лютому, і поки її не виконав. Фракція «Батьківщини», за словами Вадима Івченка, всіма можливими методами відстоюватиме збільшення фінансування субсидій. «Батьківщина» вимагатиме від влади розглянути питання щодо збільшення фінансування субсидій у державному бюджеті й відстоюватиме свою позицію всіма можливими способами», – заявив він. Відзначимо, що зараз іде підготовка до першого читання проекту бюджету-2019 й Івченко має реальну можливість виконати свою обіцянку.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: