Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Мепарішвілі ініціює перед Кабінетом міністрів присвоєння Київському академічному обласному театру ім. Саксаганського статусу національного та його фінансування з держбюджету

12 грудня 2017 року народний депутат України Хвича Мепарішвілі пообіцяв ініціювати перед Кабінетом міністрів присвоєння Київському академічному обласному театру імені Панаса Саксаганського (м. Біла Церква) статусу національного та його фінансування з державного бюджету. «СЛОВО І ДІЛО» ЗВЕРТАЄ ВАШУ УВАГУ! Виконання цієї обіцянки не належить до компетенції народного депутата, однак фіксація заяви необхідна для зваженої характеристики поведінки персони у публічному просторі.
Виконано
Сказано 12 грудня 2017 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/georgij.meparishvili/posts/1498421133587514?pnref=story
  • Лист секретаріату КМУ від 18 липня 2018 року
  • Лист Міністерства фінансів від 24 липня 2018 року
  • Лист міністерства культури народному депутату від 19 січня 2018 року
  • Лист Київської облдержадміністрації від 25 липня 2018 року

Результат

На початку липня ми направили запит до Кабінету міністрів України. Згідно наданої відповіді заступника директора департаменту інформації та комунікацій з громадськістю стало відомо, що у грудні 2017 року надходило звернення Хвичі Мепарішвілі стосовно фінансування Київського академічного обласного музично-драматичного театру імені Саксаганського та надання йому статусу національного. Для надання більш детальної інформації наш запит було перенаправлено до Київської облдержадміністрації, Мінкультури і Мінфіну.

В отриманому листі Міністерства фінансів було вказано, що постановою КМУ від 2016 року № 710 затверджено заходи щодо ефективного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів. Пунктом 21 Заходів було припинено ініціювання питань про надання установам статусу національного, академічного, дослідницького.

Ухвалення постанови зумовлено обмеженими фінансовими можливостями держави і об’єктивною необхідністю застосування до усіх установ та організацій, що фінансуються з бюджету, одних підходів у частині забезпечення режиму жорсткої економії бюджетних коштів. Враховуючи викладене, пропозиція щодо надання статусу національного Київському національному академічному обласному театру імені Панаса Саксаганського не підтримується.

Обіцянку ініціювати перед Кабінетом міністрів присвоєння Київському академічному обласному театру імені Панаса Саксаганського статусу національного та його фінансування з держбюджету вважаємо виконаною, попри відсутність позитивного результату розглянутого звернення.

Додамо, пізніше ми отримали відповідь по вказаному питанню від Міністерства культури України. Зокрема, наводимо інформацію з листа-відповіді відомства народному депутату. Рішенням Київської обласної ради від 14.12.2017 року кошторисні призначення для фінансової підтримки Київського академічного обласного музично-драматичного театру були збільшені, що дало можливість в повному обсязі виплатити заробітну плату працівникам.

Відповідно до Положення про національний заклад (установу) України, затвердженого Указом президента 16 червня 1995 року № 451, статус національного надається закладу, який досяг найвищих показників у своїй діяльності щодо використання інтелектуального потенціалу нації, реалізації ідеї національного відродження і розвитку України, запровадження державної мови і є провідним серед галузевої групи закладів гуманітарної сфери.

Підставами для надання установі статусу національного є загальнодержавне і міжнародне визнання результатів діяльності; розроблення і практична реалізація ним найважливіших державних програм у гуманітарній сфері; наявність у закладі визнаних на загальнодержавному або світовому рівні фахівців та їх авторських шкіл чи фахівців з високим рівнем професійної кваліфікації та великим досвідом практичної роботи, що забезпечують вагомі результати в діяльності закладу, а також наявність сучасної матеріально-технічної бази; перспектива дальшого його розвитку; будівлі та приміщення, у яких заклади здійснюють свою діяльність, а також прибудинкова територія повинні бути доступними для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення відповідно до будівельних норм, державних стандартів і правил, що документально підтверджується фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат. Заклад (установа) повинен мати затверджений порядок супроводу (надання допомоги) осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Пунктом 21 Заходів щодо ефективного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 року №710, припинено ініціювання питань про надання закладам (установам) статусу національного, академічного, дослідницького.

В свою чергу, Київська облдержадміністрація повідомила, що пропозиція депутата Мепарішвілі щодо надання театру статусу національного неодноразово розглядалась на нарадах різних рівнів, в тому числі і за його участі.