Держбюджет-2019: чого МВФ побоюється та чекає від влади

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Жорстка позиція МВФ має стимулювати українську владу не зволікати з ухваленням державного бюджету на 2019 рік.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Він зазначив, що МВФ хоче від України гарантій у вигляді остаточно затвердженого бюджету, що цілком зрозуміло.

«Кредитори пам'ятають минулорічну історію, коли після ухвалення держбюджету в першому читанні в нашої влади раптово виникла ідея вдвічі підвищити мінімальну зарплату. Й у МВФ хочуть бути впевненими, що нічого такого між першим і другим читаннями цього разу не станеться», – підкреслив Новак.

Тому перш ніж давати Україні гроші, МВФ хоче побачити ухвалений бюджет, додав він.

Експерт уточнив, що МВФ чудово розуміє, що інакше можуть бути сюрпризи, які істотно змінять структуру фінансового документа.

За його словами, загрози дефолту для України поки немає. Гроші МВФ переважно йдуть на обслуговування зовнішнього боргу й частково на поповнення золотовалютних резервів.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

«Однак без грошей МВФ Україна зможе обслуговувати свій зовнішній борг щонайменше півроку, як і внутрішній. Далі вже буде дуже складно. І потрібно пам'ятати, що від співпраці з МВФ залежить також отримання Україною 1 мільярда від ЄС. Тому Кабміну та Верховній Раді потрібно вже зараз почати ворушитися, щоб не ухвалювати бюджет «під ялинку», – пояснив він.

Жорстка позиція МВФ має стимулювати владу України не затягувати з ухваленням бюджету на 2019 рік, наголосив економіст.

«Щодо ймовірного дефолту, то він настане тоді, коли Україна не зможе виконувати свої зобов'язання щодо державного боргу. Поки про дефолт не йдеться», – резюмував Андрій Новак.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко зазначив, що країна входить в пік політичного циклу й навряд чи таке можливо, що наші депутати не будуть піаритися на цьому документі.

«Для депутатів держбюджет, його витратні статті – це завжди засіб піару, а зараз ще більше в зв'язку з політичним циклом. Тому всі макроекономічні параметри, які начебто непогані, за них може й потрібно було б похвалити Кабмін і прем'єра, але ці показники перебувають у серйозній зоні ризику. Малоймовірно, що вони не будуть піддані ревізії з боку депутатського корпусу», – розповів експерт у коментарі «Слову і Ділу».

На його думку, навряд чи бюджет залишиться в такому вигляді, як зараз.

«Списи ламатимуться довго. І якщо попередні бюджети ухвалювалися «під ялинку», то не факт, що з цим буде так само. Радше навпаки, всі тягнутимуть до самого кінця», – уточнив Устенко.

Раніше «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: