НАБУ шукає фігуранта справи Мартиненка, який відкрив рахунок фірми-фігуранта

Читать на русском
У Національному бюро шукають ще одного фігуранта справи про присвоєння коштів державного підприємства НАЕК Енергоатом.

Детективи Національного антикорупційного бюро не можуть встановити місцеперебування фігуранта так званої справи колишнього народного депутата Миколи Мартиненка.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Ідеться про особу, яка відкрила рахунок британської фірми Inlord Sales LLP, причетної до схеми заволодіння коштами державного підприємства НАЕК «Енергоатом» у період 2012-2016 років. Матеріали справи за цей період ще не були передані до суду. Як вказується в клопотанні, фірма Inlord Sales LLP отримала майже 2 мільйони євро від чеської компанії Skoda JS, якій своєю чергою перерахував кошти «Енергоатом». За інформацією НАБУ, ці 2 млн євро були перераховані Inlord Sales LLP під виглядом комісійних виплат, які попередньо були включені до цінових пропозицій SKODA JS, надісланих «Енергоатому».

До того ж, за версією слідства, ця особа, що відкрила рахунок британської фірми Inlord Sales LLP, також може бути причетною до злочинної схеми. Наразі детективи не встановили її місце проживання. При цьому, згідно з довідкою Державної прикордонної служби України, в період із 2014 до 2018 року цей громадянин неодноразово здійснював перельоти до різних країн світу саме з Києва, що дає підстави вважати, що він проживає саме на підконтрольній території України.

У зв'язку з відсутніми відомостями про проживання фігуранта в кримінальному провадженні неможливо провести з ним необхідні слідчі та інші процесуальні дії, в тому числі викликати його для допиту як свідка. У Національному бюро додали, що зазначена особа надавала довіреності на розпорядження банківськими рахунками й рахунками в цінних паперах двом особам. Детективи встановили, що зазначені довіреності були оформлені приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу. У Бюро просили суд надати доступ до цих доручень для встановлення місця проживання фігуранта. Суд клопотання задовольнив.

Крім того,додамо, що кінцевим бенефіціаром уже ліквідованої британської фірми Inlord Sales LLP був громадянин України Юрій Любченко, прописаний в окупованому Луганську.

Як відомо, НАБУ розслідує ще два епізоди в справі Мартиненка, в одному з яких фігурує Inlord Sales LLP. У межах епізоду з британською фірмою детективи надіслали запити до Латвії. Нагадаємо, НАБУ затримало ще одного розшукуваного фігуранта справи Мартиненка. Пізніше суд узяв його під варту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: