Два нових депутати Ради склали присягу

Читать на русском
У Раді склали присягу народні депутати Олександр Гулак та Іван Савка, обрані замість нових членів Центральної виборчої комісії.

У Верховні Раді склали присягу народні депутати Олександр Гулак та Іван Савка, обрані замість нових членів Центральної виборчої комісії.

Як пише «Слово і Діло», нардепи склали присягу на засіданні парламенту 16 жовтня.

Закон про склад ЦВК: чи є в депутатів підстави звертатися до КСУ та яке рішення може ухвалити судЯкщо народні депутати звернуться до КСУ щодо конституційності закону про збільшення членів ЦВК, суд може ухвалити рішення протягом місяця.

Олександра Гулака визнали обраним від Радикальної партії замість Тетяни Юзькової. Він був помічником Олега Ляшка, а на момент обрання значився помічником на платній основі депутата від «радикалів» Олексія Ленського.

Згідно з фінансовими звітами партії, Гулак є власником автомобіля Cadillac Escalade 2011 рік випуску вартістю 1,8 мільйона гривень, який РП орендує за 6,5 тисяч гривень на місяць. Рух «Чесно» зазначав, що у реєстрах немає даних про причетність нового нардепа до бізнесу, а на момент реєстрації кандидатом (2014 рік) він був безробітним.

Іван Савка став депутатом від «Народного фронту» замість Ірини Єфремової. Він є військовослужбовцем частини, розташованої під Києвом. На момент виборів 2014 року був заступником командира з роботи з особовим складом, проживав у Миколаєві.

Першими претендентом на мандат від НФ був Сергій Кондратюк, але він написав заяву про відмову від балотування, як і наступний у списку Ігор Гоцул.

20 вересня Верховна Рада призначила до Центральної виборчої комісії 14 нових членів. Після цього Рада достроково припинила повноваження депутатів Тетяни Юзькової та Ірини Єфремової, обраних до складу ЦВК.

Як відомо, 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – й 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на 14 кандидатів у нові члени Центрвиборчкому.

18 вересня Верховна Рада збільшила кількість членів ЦВК з 15 до 17 осіб. Того ж дня апарат Верховної Ради зареєстрував два проекти постанов про відхилення голосування закону 9090 про збільшення кількості членів ЦВК.

20 вересня Верховна Рада звільнила 13 із 15 членів Центральної виборчої комісії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: