ЄБРР шукає проекти з біоенергетики для інвестування в Україні

Читать на русском
Європейський банк реконструкції і розвитку має намір профінансувати близько 10-15 проектів на загальну суму в €70-80 млн в рамках нової програми з біоенергетики.

Європейський банк реконструкції і розвитку має намір профінансувати близько 10-15 проектів на загальну суму в €70-80 млн в рамках нової програми з біоенергетики.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив асоційований директор департаменту енергоефективності та зміни клімату ЄБРР Сергій Масліченко, передає агентство Інтерфакс-Україна.

ЄБРР виділив Україні десятки мільйонів євро на сонячні електростанціїЄвропейський банк реконструкції і розвитку виділив 25,9 мільйонів євро на будівництво трьох сонячних електростанцій у Вінницькій області.

«Розуміючи, що сонячна та вітрова енергетика розвиваються нормально, ми сконцентрували свою увагу, перш за все, на біоенергетиці. І тут ми говоримо не тільки про біоенергетичні станції, а про весь ланцюг - від поля до кінцевого споживача. Україна як аграрна країна має великі залишки виробництва, проте зараз вони залишаються на полях, і тому ми працюємо саме над таким проектом», - сказав він.

Програма фінансуватиметься спільно з Глобальним екологічним фондом і Фондом чистих технологій.

ЄБРР сподівається запустити нову програму вже в 2019 році. Для цього банк залучає донорське співфінансування - Global Environment Facility.

Масліченко зазначив, що частина проектів буде спрямована на вирішення логістичних проблем у сфері біоенергетики. Також увага приділятиметься проектам у сфері біомаси, біоетанолу другого покоління, біогазу, у тому числі біометану.

«Бачимо потенціал для того, щоб незабаром наші партнери в агросекторі могли підготуватися до таких проектів, а ми з часом допомогти їм грантовими коштами. Такі проекти більш складні, вони можуть зайняти два-три роки, але системна потужна робота вже почалася», - підкреслив він.

Зазначимо, що раніше Масліченко заявив, що ЄБРР розраховує організувати в найближчі чотири роки фінансування до 20 біоенергетичних проектів в Україні.

Нагадаємо, Рада директорів Європейського банку реконструкції і розвитку затвердила нову стратегію для України, в якій визначені пріоритети діяльності банку в країні на наступні п'ять років.

Також повідомлялося, що керівником представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні замість Франсіса Маліжа стане Маттео Патроне.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: