Вибухи в Ічні: де ще чекати диверсій

Читать на русском
Гарантувати збереження армійських арсеналів із боєприпасами заважає брак оборонного фінансування.

У Чернігівській області біля населеного пункту Ічня тривають вибухи на армійському складі боєприпасів. За останні кілька років це вже третій випадок масштабної пожежі на армійських складах із подальшою детонацією боєприпасів. У Генштабі вважають, що новий інцидент є диверсією. Водночас поки не видно, за рахунок чого військові могли б перешкодити повторенню таких випадків у майбутньому.

Пожежа на 6-му арсеналі Міністерства оборони, який розташований біля селища міського типу Дружба в Ічнянському районі Чернігівської області, сталася в ніч на 9 жовтня. За даними Генштабу, пожежа з подальшою детонацією боєприпасів спровокувала чотири вибухи. «Це говорить про те, що причина вибухів – диверсія», – заявили представники Генштабу.

За словами радника міністра оборони Юрія Бірюкова, зі складів поблизу Ічні встигли вивезти 56,5 тисяч тонн боєприпасів. «Потрібно було вивезти ще наполовину менше, а решту утилізувати, тому що там зберігалося багато старих боєприпасів», – зазначив Бірюков. Загалом, за даними міністра оборони Степана Полторака, на момент пожежі в арсеналі було 69,5 тисяч тонн боєприпасів, з них готових до застосування – 43 тисячі тонн.

Своєю чергою відомий журналіст Юрій Бутусов повідомив, що були підірвані сховища зі 120-мм мінометними мінами, 122-мм гаубичними снарядами, 125-мм танковими снарядами та 122-мм реактивними снарядами РСЗО «Град». «Інші види боєприпасів, на щастя, не постраждали», – уточнив журналіст.

За його словами, були евакуйовані близько 10 тисяч осіб. «Плюс, багато хто виїхав сам, після Калинівки та Балаклеї довго пояснювати не потрібно», – розповів Бутусов. Пожежа на складі була виявлена о 3:25 у сховищі зі снарядами для «Граду». «Схоже на сценарій Калинівки», – зазначив журналіст.

Дійсно, пожежа в Ічні – це ще одна ланка в довгому ланцюжку пожеж на артскладах. Принаймні за останні два роки це вже третій такий інцидент. У вересні минулого року горіли артилерійські склади в Калинівці на Вінниччині та під Маріуполем. У березні 2017 року сталась масштабна катастрофа на складах у Балаклії. А в жовтні 2015 року сталася пожежа на арсеналі в населеному пункті Сватове в Луганській області.

Якщо врахувати, що в Україні поки не налагоджене масове виробництво боєприпасів, такі небойові втрати завдають шкоди обороноздатності нашої країни. Рік тому після вибухів у Калинівці «Слово і Діло» вже писало про те, що в умовах війни, коли в будь-який момент витрати боєприпасів можуть різко підвищитися, ворог, схоже, намацав одне з наших слабких місць і завдає нам великої шкоди.

Новобогданівка, Балаклія, Калинівка: історія пожеж на арсеналах зброї та обіцянки політиківПожежа в Калинівці вкотре вказала на слабке місце в обороні країни. Попри те, що таке трапляється далеко не вперше, висновки не зроблені.

А той факт, що Ічня розташована приблизно за 250 кілометрів від кордону з Росією ще більше підвищує ймовірність «зовнішнього втручання». «Зрозуміло, скоріш за все, це чергова диверсія РФ, яка централізовано знищує запаси наших боєприпасів», – наголосив Бутусов.

Після «схудлого» складу в Калинівці Ічня – це тепер один із найбільших стратегічних арсеналів на території України. Минулого року після катастрофи у Вінницькій області цей склад відвідувала комісія парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони._ «Тоді було рекомендовано терміново виділити кошти, розробити відповідні будівельні проекти й перемістити всі боєприпаси до спеціальних бетонних сховищ. За власною ініціативою я замовив і передав до Міноборони проект такого сховища. Також завдяки підтримці народних депутатів ми внесли зміни до законодавства, які максимально спрощують будівництво таких споруд на території військових частин. Минув рівно рік...»_, – написав у себе в Facebook голова комітету Сергій Пашинський.

Зазначимо, що збереження боєприпасів у бетонних сховищах у разі пожежі допомогло б мінімізувати збитки. Щонайменше уникнути їх масової детонації.

За словами Юрія Бірюкова, роботи на базі в Ічні проводилися. Зокрема, на кінець листопада була запланована здача в експлуатацію нового охоронного периметра бази. У штат також був введений батальйон охорони з військовослужбовців. «Почали комплектування. Але постало питання з розселенням, адже житлового фонду там практично немає», – пояснив ситуацію Юрій Бірюков.

Забезпечити живучість артилерійських арсеналів заважає брак фінансування.

«Комплексна програма будівництва нових баз та арсеналів коштує більш ніж 10 мільярдів гривень. Цьогоріч виділено 500 мільйонів», – пояснив Бірюков. Наступного року, за словами радника голови Міноборони, буде виділено приблизно стільки ж. Можна зробити висновок про те, що з такими темпами фінансування держава навіть у середньостроковій перспективі не зможе повноцінно захистити склади від можливих диверсій.

На думку Юрія Бутусова, зараз, крім складів поблизу Ічні, в «зоні ризику» перебувають 47-й арсенал Командування Сухопутних військ в Хмельницької області, 222-га центральна артилерійська база боєприпасів у Черкаській області, а також 1322-га артилерійська база боєприпасів у Житомирській області.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: