У ПАРЄ закликали Росію повернути Польщі уламки літака Качинського

Читать на русском
Європейські парламентарі заявили, що згідно з Чиказькою конвенцією, Росія зобов'язана повернути уламки Польщі, а відмова є зловживанням правами.

Парламентська асамблея Ради Європи закликала Росію повернути Польщі уламки літака Ту-154М, який розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

Як пише «Слово і Діло», в п'ятницю, 12 жовтня, представники парламентів Ради Європи ухвалили відповідні рапорт і резолюцію, повідомляє «Польське радіо».

Польша: Росія перешкоджає розслідуванню Смоленської катастрофиПідкомісія, яка повторно вивчає обставини Смоленської катастрофи, заявила, що Росія перешкоджає розслідуванню обставин трагедії.

Підготовка рапорту тривала понад чотири років. У документі враховані оцінки експертів міжнародного права, які визнали, що згідно з Чиказькою конвенцією, уламки Ту-154М необхідно повернути Польщі.

«Росія має повернути уламки Польщі, адже технічне розслідування щодо авіаційної безпеки було завершене. Відмова з боку російської влади зробити це є зловживанням правами, що породжує спекуляції про те, що Росія щось приховує», – йдеться в документі.

Зазначено, що це має відбутися в тісній співпраці з польськими експертами, щоб уникнути руйнування потенційного доказового матеріалу.

Депутати також закликали Росію проявити повагу до місця катастрофи.

На підставі 13 додатка Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, держава, в якій сталася аварія, має повернути уламки та інші доказові матеріали державі, в якій повітряне судно було зареєстроване, після завершення вивчення технічних причин катастрофи. Однак з січня 2011 року Росія відмовляється повертати уламки.

Нагадаємо, раніше з аналогічною заявою виступала Рада Європи. У резолюції РЄ зазначалося, що постійні відмови Москви – це зловживання правами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: