Польша: Росія перешкоджає розслідуванню Смоленської катастрофи

Читать на русском
Підкомісія, яка повторно вивчає обставини Смоленської катастрофи, заявила, що Росія перешкоджає розслідуванню обставин трагедії.

Підкомісія, яка повторно вивчає обставини Смоленської катастрофи, заявила, що Росія перешкоджає розслідуванню обставин трагедії. У заяві підкомісії йдеться про те, що попри однозначний висновок Ради Європи, Росія досі відмовляє Польщі в поверненні уламків літака Ту-154М, навігаційних пристроїв та чорних скриньок, які вона незаконно тримає на своїй території.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Польське радіо».

Розслідування Смоленської катастрофи: у Варшаві допитають очільника Європейської РадиОчільник Європейської Ради Дональд Туск прибув до прокуратури у Варшаві для допиту в справі про порушення під час розтину жертв Смоленської катастрофи.

Крім того, російська сторона відмовила Варшаві в проведенні реконструкції літака на підставі його уламків, які досі зберігаться в Смоленську.

«Це дії, які комітет Ради Європи вважає провокативними, вдало порівнюючи їх із поведінкою влади СРСР, яка протягом десятків років заперечувала свою відповідальність за Катинський розстріл», – написано в заяві Смоленської підкомісії.

«Тим часом російська сторона не лише відмовляється виконувати заходи, рекомендовані IKAO, але в своїй заяві Міністерство закордонних справ РФ від 13 липня цього року називає вимогу проведення цих заходів «політичним замовленням», – зауважила речниця підкомісії Марта Пальонек.

«У такій ситуації відмова Росії в реалізації положень Міжнародної організації цивільної авіації (IKAO) та резолюції комітету Ради Європи має всі ознаки перешкоджання розслідуванню всіх обставин смерті президента Лєха Качинського», – йдеться в заяві польської сторони.

Нагадаємо, польська прокуратура провела останню процедуру ексгумації останків загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом 10 квітня 2010 року.

Детальні дослідження польської коміції засвідчили, що на елементах корпусу розбитого під Смоленськом польського літака Ту-154М, а також на тілі принаймні однієї жертви катастрофи виявлені сліди вибухівки.

Нагадаємо, під час проведення ексгумації та судмедекспертиз 77 жертв Смоленської катастрофи були виявлені 69 фрагментів тіл 26 осіб, які були в трунах інших людей.

10 квітня 2010 року в катастрофі Ту-154 в Смоленську загинули 96 людей, серед яких президент Польщі Лех Качинський із дружиною, керівники всіх родів військ, начальник Генерального штабу, представники Сейму та Сенату, а також польського духовенства, останній президент Польщі у вигнанні Ришард Качаровський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: